Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο 18,8% η διείσδυση της GenAI παγκοσμίως

ai-agent-artificial

Με σταθερούς ρυθμούς διευρύνεται η χρήση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως, χωρίς ωστόσο η τεχνολογία να διαχέεται με την ίδια ταχύτητα μεταξύ χωρών και περιφερειών. Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά την αύξηση της υιοθέτησης της GenAI σχεδόν σε όλες τις οικονομίες, το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου συνεχίζει να μεγαλώνει.

Ένας στους πέντε ανθρώπους, 15 έως 64 ετών, παγκοσμίως, χρησιμοποιεί παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση «Global AI Diffusion - Q2 2026 Trends and Insights» του Microsoft AI Economy Institute, τον Ιούνιο του 2026 το 18,8% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 15 έως 64 ετών είχε χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν generative AI. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17,8% το 1ο τρίμηνο του έτους, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα μέσα σε ένα τρίμηνο.    

Οι διαφορές μεταξύ των επιμέρους αγορών παραμένουν ιδιαίτερα μεγάλες: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατηρούν την πρώτη θέση παγκοσμίως, με το ποσοστό χρήσης της GenAI να φθάνει το 73,3%, ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 64,3%. Στην επόμενη ομάδα βρίσκονται ευρωπαϊκές οικονομίες, με την Ιρλανδία στο 49,9%, τη Γαλλία στο 49,6% και τη Νορβηγία στο 49,4%.

Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφει η Νότια Κορέα, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων αγορών, κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα τρίμηνο, ανεβάζοντας τη χρήση στο 40,6%. Η εικόνα επιβεβαιώνει ότι η διάδοση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης επιταχύνεται, αλλά ταυτόχρονα παραμένει έντονα άνιση.

Η απόσταση ανάμεσα στις περισσότερο και λιγότερο ώριμες αγορές εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι οικονομίες, που εξετάζονται στην έκθεση, κατέγραψαν αύξηση της χρήσης.

Μεγαλώνει το χάσμα Βορρά-Νότου

Το πλέον χαρακτηριστικό εύρημα της έκθεσης αφορά τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου. Στο 2ο τρίμηνο του 2026, το 28,8% του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας στον Βορρά χρησιμοποιούσε generative AI, έναντι 27,5% στο 1ο τρίμηνο. Στον Νότο, το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε από 15,4% σε 16,2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο περιοχών έφθασε έτσι τις 12,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 12,1 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο και 10,6 μονάδες το 2ο εξάμηνο του 2025.    

Η Microsoft συνδέει τη χαμηλότερη διάχυση της AI στον Global South με θεμελιώδεις περιορισμούς, όπως η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και συνδεσιμότητα, οι ψηφιακές δεξιότητες και η υποστήριξη τοπικών γλωσσών.    

Η εκπαίδευση ως πύλη εισόδου στην AI

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαφορές στον τρόπο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η ανάλυση δεδομένων από συνομιλίες χρηστών του Consumer Copilot δείχνει ότι στον Global South η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων καταλαμβάνουν αναλογικά μεγαλύτερο μέρος της χρήσης.

Η μάθηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων εμφανίζουν μερίδιο κατά 29,2% υψηλότερο από το παγκόσμιο μείγμα χρήσεων, ενώ η χρήση για σχολικές εργασίες και ακαδημαϊκή υποστήριξη είναι κατά 32,3% υψηλότερη. Αντίθετα, στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν χρήσεις, όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η έρευνα προϊόντων και η παροχή ανατροφοδότησης ή συμβουλών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα