Τεχνολογία - Πληροφορική

Υπό ψηφιακό μετασχηματισμό ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα

myhealth-bebaioseis

Βήματα για την υλοποίηση της ψηφιοποίησης του τομέα της υγείας κάνει η Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Εσθονία γίνεται η τρίτη χώρα, μετά την Πολωνία και την Ισπανία, με την οποία τίθεται σε λειτουργία διασυνοριακός κόμβος, που συνδέει τα συστήματα συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού.

Με τη λειτουργία του διασυνοριακού κόμβου καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή συνοπτικού ιατρικού ιστορικού, καθώς και η εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας.

Έτσι, πλέον, οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Εσθονία θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας και να εκτελούν την ηλεκτρονική συνταγή τους δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ τους.

Σε λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος που συνδέει τα συστήματα συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού Ελλάδας - Εσθονίας

Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας, για παράδειγμα οι ιατροί, της Εσθονίας θα διαθέτουν πρόσβαση στο συνοπτικό ιατρικό των Ελλήνων ασθενών, τους οποίους θα κληθούν να εξετάσουν. Αντιστοίχως, οι Εσθονοί πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα τους από τα ελληνικά φαρμακεία, ενώ οι ιατροί της Ελλάδας αποκτούν πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των Εσθονών ασθενών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και η Πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα, Karin Rannu. Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ, Νίκης Τσούμα, διερευνήθηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, η Εκπαίδευση και η Ψηφιακή Διπλωματία.

Άλλες οκτώ χώρες

Ο διασυνοριακός κόμβος αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου MyHealth@EU, το οποίο αναμένεται να επεκταθεί, καθώς η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με ακόμα οκτώ χώρες της Ε.Ε., τη Γαλλία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Φινλανδία.

Παράλληλα, ο κόμβος θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες, ενώ με την έλευση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Ηλεκτρονική Υγεία (European Health Data Space - EHDS), η διαλειτουργικότητα των διασυνοριακών κόμβων καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη, καθιστώντας δυνατή την “περιαγωγή” υπηρεσιών Υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολίτες θα μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας από τη σήμανση “Η υγεία μου ΕΕ» ή “MyHealth@EU”.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας

“Το γεγονός ότι η Εσθονία είναι η τρίτη χώρα μετά την Πολωνία και την Ισπανία, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα τίθεται σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, που συνδέει τα συστήματα συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί καταρχάς ένα ορόσημο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα των πολιτών να μπορούν απρόσκοπτα να χρησιμοποιούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό”, ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Από την πλευρά της, η Εσθονή Πρέσβης Karin Rannu δήλωσε: “Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της Δικαιοσύνης, της Εκπαίδευσης και της Ψηφιακής Διπλωματίας”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα