Τεχνολογία - Πληροφορική

Πλώρη για τα $500 δισ. βάζει η αγορά υπηρεσιών υποδομής cloud

cloud-comp2

Σε ανοδική πορεία συνεχίζουν να κινούνται οι δαπάνες των επιχειρήσεων για υπηρεσίες υποδομής cloud, με την τεχνητή νοημοσύνη να ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την εκτόξευση των σχετικών επενδύσεων.

Νέα στοιχεία του Synergy Research Group δείχνουν ότι οι επιχειρησιακές δαπάνες του 4ου τριμήνου για υπηρεσίες υποδομής cloud πλησίασαν τα $74 δισ. παγκοσμίως, αυξημένες κατά $12 δισ. σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτή η επίδοση μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς κατά 20% το 4ο τρίμηνο του 2023, ρυθμός σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τα τρία προηγούμενα τρίμηνα.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των υπηρεσιών υποδομής cloud κινήθηκε στα επίπεδα του 20% το 2023

Συγκεκριμένα, η αγορά των υπηρεσιών υποδομής cloud αυξήθηκε κατά $5,6 δισ. από το 3ο τρίμηνο του 2023, που συνιστά μακράν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση που έχει επιτευχθεί ποτέ. Ο δε ρυθμός ανάπτυξης των σχετικών δαπανών για το σύνολο του 2023 ήταν της τάξης του 19% από το 2022.

“Ενώ οι οικονομικοί και πολιτικοί άνεμοι κάθε άλλο παρά ούριοι ήταν το 2023, είναι σαφές ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και οι υπηρεσίες AI είχαν σημαντικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση των δαπανών για cloud”, αναφέρουν οι αναλυτές του Synergy Research Group, εκτιμώντας ότι σύντομα η αγορά θα φτάσει σε αξία τα $500 δισ.

cloud_

Οι επιδόσεις των παρόχων

Την πρώτη τριάδα των πιο ισχυρών παικτών στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών cloud για το 4ο τρίμηνο του 2023 κατέλαβαν η Amazon, με μερίδιο αγοράς 31%, η Microsoft (με 24%) και η Google (με 11%). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Synergy Research Group για τις επιδόσεις των παρόχων υπηρεσιών cloud, η Microsoft και η Google “είδαν» τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο του 2023, με τη Microsoft να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ το μερίδιο της Google αυξήθηκε επίσης.

Εν τω μεταξύ, η ηγέτιδα της διεθνούς αγοράς cloud, Amazon, είδε το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της να μειώνεται στο 31%, παρά τη διατήρηση ισχυρών διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης. Συνολικά, οι τρεις ηγέτες αντιπροσώπευαν το 67% της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών cloud, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Synergy Research Group.

Γεωγραφικά, η αγορά cloud συνεχίζει να αναπτύσσεται έντονα σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η περιοχή APAC είχε την ισχυρότερη ανάπτυξη κατά το 4ο τρίμηνο του 2023, με την Ινδία, την Κίνα, την Αυστραλία και την Ιαπωνία να τρέχουν με 20% ή περισσότερο.

Οι ΗΠΑ, πάντως, παραμένουν μακράν η μεγαλύτερη αγορά cloud, με την κλίμακα τους να ξεπερνά ολόκληρη την περιοχή APAC και την αμερικανική αγορά υπηρεσιών cloud να αυξάνεται κατά 16% το 4ο τρίμηνο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα