Τεχνολογία - Πληροφορική

Το Ντουμπάι, ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους digital nomads

who-are-the-wealthy-digital-nomads-flocking-to-dubai

Την παγκόσμια πρωτιά μεταξύ των πόλεων, που επιλέγουν για εγκατάσταση οι ψηφιακοί νομάδες, κατακτά για το 2023 το Ντουμπάι, το οποίο καταφέρνει να εκτοπίσει από την πρώτη θέση της διεθνούς κατάταξης την πορτογαλική πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Η πορτογαλική πρωτεύουσα χάνει την πρωτιά, που κατείχε το 2022 και περιορίζεται πλέον στην 5η θέση του “top20”, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και των υψηλών ενοικίων. Τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες, αποσπά για το τρέχον έτος η ισπανική Μάλαγα, η οποία, μάλιστα, καταφέρνει να αναρριχηθεί στην παγκόσμια κατάταξη και να μπει στην κορυφαία 20άδα για πρώτη φορά, χάρη και στο κέντρο καινοτομίας, που εγκαθιστά η Google στην πόλη.

Την αξιολόγηση των μητροπόλεων του πλανήτη με βάση την ελκυστικότητά τους για τους ψηφιακούς νομάδες κάνει η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Savills Plc., η οποία κατηγοριοποίησε τις 20 καλύτερες αγορές του κόσμου, όσον αφορά την ελκυστικότητά τους για τους εργαζομένους μέσω τηλεργασίας.

Η Savills χρησιμοποιεί για την αξιολόγηση της πέντε κριτήρια, προκειμένου να αναδείξει το ‘top20” των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες: τη συνδεσιμότητα, την ποιότητα ζωής, το κλίμα, τις αεροπορικές συνδέσεις και το κόστος ενοικίασης ακινήτων.

Γιατί στο Ντουμπάι

Το Ντουμπάι καταφέρνει να πλασαριστεί στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία και στα πέντε υπό εξέταση κριτήρια. Οι αναλυτές αποδίδουν στην πόλη μια σειρά από πλεονεκτήματα για τους digital nomads, καθώς, μεταξύ άλλων, το Ντουμπάι εξελίσσεται σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τους ψηφιακούς νομάδες, που απασχολούνται στον τομέα του fintech.

Στην τρίτη θέση της λίστας με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου για τους εργαζόμενους από απόσταση βρίσκεται για το 2023 το Μαϊάμι, ακολουθούμενο από το Άμπου Ντάμπι. Τα νησιά Barbados, η Βαρκελώνη, η πόλη Πάλμα και το Αλγκάβε, κατακτούν αντίστοιχα την 6η, 7η, 8η και 9η θέση της κατάταξης, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει η Σάντα Λουτσία.

Ψηλά η Αθήνα

Στη φετινή κατάταξη, η Ελλάδα καταφέρνει να βρεθεί στην 17η θέση της κατάταξης των πιο ελκυστικών προορισμών για τους digital nomads του πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, η Αθήνα, με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημική κρίση και κατά την οποία οι digital nomads “ακινητοποιήθηκαν”, έχει συνεχή ανοδική πορεία στο οικοσύστημα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.

Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα έχει τα τελευταία πέντε χρόνια, 2018-2023, τον δέκατο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο. Το εξεταζόμενο διάστημα, οι αφίξεις digital nomads στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 163%, που συνιστά τη δέκατη καλύτερη επίδοση στον κόσμο στη διάρκεια της πενταετίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα