Τεχνολογία - Πληροφορική

Στα $142 δισ. οι ευρωπαϊκές δαπάνες για public cloud το 2023

cloud-computing-services

Ανοδικά, κόντρα στο κλίμα της γενικής οικονομικής αβεβαιότητας και του περιορισμού των εταιρικών προϋπολογισμών, θα κινηθεί και φέτος η ευρωπαϊκή αγορά του public cloud. Οι δαπάνες στην αγορά του public cloud θα κινηθούν το 2023 στα επίπεδα των $142 δισ., για να φτάσουν τα $291 δισ. έως το 2027.

Σύμφωνα με την IDC, στην οποία ανήκουν οι παραπάνω προβλέψεις, η προβλεπόμενη αυτή επίδοση μεταφράζεται σε σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20% την περίοδο 2022-2027. Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι το λογισμικό ως υπηρεσία (SaaS) θα συνεχίσει να οδηγεί το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για public cloud στην Ευρώπη, ενώ η πλατφόρμα ως υπηρεσία (PaaS) θα παραμείνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας.

“Η Ευρώπη έχει πληγεί από μακροοικονομικές προκλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, των φόβων για μεταφορά της τραπεζικής κρίσης, που προήλθε από τις ΗΠΑ και των μαζικών απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας”, σχολιάζει σε σχετικό report της η IDC.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η παγκόσμια εταιρεία ερευνών, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν το ταξίδι υιοθέτησης του δημόσιου cloud. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις που σχετίζονται με το cloud, θα παραμείνουν σχετικά αλώβητες από το γενικότερο κλίμα περικοπής των εταιρικών προϋπολογισμών πληροφορικής.

Ανεβαίνουν στο cloud

Από τις ίδιες εκτιμήσεις προκύπτει ότι παραπάνω από τις μισές ευρωπαϊκές εταιρείες (περίπου το 55%) θα μεταναστεύσουν στο cloud έως το τέλος του 2023, για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του προσωπικού πληροφορικής, να ενισχύσουν την ασφάλεια δεδομένων και να προωθήσουν την αυτοματοποίηση με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι τράπεζες, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες θα είναι οι κορυφαίες βιομηχανίες, όσον αφορά τις δαπάνες σε public cloud το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 26% της συνολικής αξίας της αγοράς. “Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας από άλλες βιομηχανίες. «Επίσης, το κόστος που συνδέεται με υψηλότερα επιτόκια συγκρατείται, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αποδέσμευση προϋπολογισμών για την πληροφορική”, σχολιάζει η IDC.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι δημόσιες επενδύσεις cloud στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα αυξηθούν δυναμικά το 2024, τοποθετώντας τον μεταξύ των βιομηχανιών με τις υψηλότερες δαπάνες, μαζί με τις βιοεπιστήμες, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αυτές της υγειονομικής περίθαλψης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, μακροπρόθεσμα, το λογισμικό και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έχουν τον υψηλότερο σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των βιομηχανιών στην Ευρώπη, με αύξηση 27% την περίοδο 2022-2027.

“Η μετανάστευση στο cloud συνεχίζεται, καθώς η τεχνολογία θεωρείται ως ένας τρόπος ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και βελτιστοποίησης του κόστους”, σχολιάζει η IDC.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα