Κυβερνοασφάλεια

Πάνω από 1 στους 2 εκπροσώπους της Gen Z έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση

cyber-attack-new

Η μεγαλύτερη εξοικείωση με την τεχνολογία δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε υψηλότερο επίπεδο κυβερνοασφάλειας. Αυτό το παράδοξο αναδεικνύεται έντονα στην περίπτωση της Gen Z, της πλέον συνδεδεμένης γενιάς, η οποία, παρά την καθημερινή και εντατική παρουσία της στο Διαδίκτυο, εμφανίζει σημαντικά κενά στις βασικές πρακτικές ψηφιακής προστασίας.

Το 52% έχει αντιμετωπίσει περιστατικό σε συσκευή – Μόλις το 27% χρησιμοποιεί antivirus στο κινητό 

Σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα της Kaspersky σε 7.200 άτομα, περισσότεροι από τους μισούς εκπροσώπους της Gen Z (52%) έχουν ήδη αντιμετωπίσει κυβερνοεπίθεση, που αφορούσε συσκευή, διαδικτυακό λογαριασμό ή προσωπικά δεδομένα. Το 17% αναφέρει παραβίαση λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 12% έχει χάσει την πρόσβαση σε λογαριασμό gaming.

Τα ευρήματα αποκτούν μεγαλύτερη σημασία δεδομένου του ψηφιακού αποτυπώματος της συγκεκριμένης γενιάς. Το 57% δηλώνει ότι περνά περισσότερο χρόνο online παρά offline, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ για το 67% το smartphone αποτελεί την κύρια συσκευή τακτικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Το χάσμα

Η έρευνα καταγράφει μια σαφή απόσταση ανάμεσα στην άνεση χρήσης της τεχνολογίας και στην ουσιαστική ψηφιακή ετοιμότητα. Σχεδόν έξι στους δέκα νέους της Gen Z (59%) δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα και με αυτοπεποίθηση στο ψηφιακό περιβάλλον. Ωστόσο, μόλις το 28% θεωρεί ότι διαθέτει προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Ανάλογο χάσμα καταγράφεται και στις πρακτικές κυβερνοασφάλειας. Μόλις το 27% χρησιμοποιεί λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό στις κινητές συσκευές, ενώ η Gen Z εμφανίζεται λιγότερο πιθανό να αλλάζει τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης σε σχέση με άλλες γενιές.

Την ίδια στιγμή, μόλις το 28% δημιουργεί τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων που διατηρεί στο smartphone του.

Πολύτιμα δεδομένα συγκεντρωμένα στο smartphone

Η περιορισμένη προστασία των κινητών συσκευών αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το smartphone εξελίσσεται σε κεντρικό αποθετήριο της ψηφιακής ταυτότητας των νεότερων χρηστών. Το 38% της Gen Z θεωρεί απολύτως κρίσιμες τόσο τις φωτογραφίες, όσο και τα προσωπικά έγγραφα, που αποθηκεύει στη συσκευή του, ενώ το 30% αποδίδει αντίστοιχη σημασία στους κωδικούς πρόσβασης και στα στοιχεία σύνδεσης.

Μια παραβίαση της κινητής συσκευής μπορεί, συνεπώς, να δημιουργήσει πολύ ευρύτερη έκθεση, ανοίγοντας δυνητικά πρόσβαση σε email, κοινωνικά δίκτυα, προσωπικά έγγραφα και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν τελικά μια ευρύτερη πρόκληση για την ψηφιακή εκπαίδευση: η γενιά, που μεγάλωσε χρησιμοποιώντας εφαρμογές, smartphones, social media και online υπηρεσίες, δεν διαθέτει αυτομάτως και αυξημένη επίγνωση του κυβερνοκινδύνου. Η μετάβαση από την ψηφιακή εξοικείωση στην ψηφιακή ανθεκτικότητα απαιτεί πλέον συστηματικότερη εκπαίδευση σε πρακτικές προστασίας δεδομένων, διαχείρισης κωδικών και ασφάλειας λογαριασμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα