Κυβερνοασφάλεια

Αυξήθηκαν κατά 50% οι επιθέσεις σε φορητές συσκευές το 2023

cyber-attack4

Σταθερή αύξηση του αριθμού των επιθέσεων σε φορητές συσκευές σημειώθηκε το 2023. Οι ψηφιακές επιθέσεις σε mobile συσκευές, που εντόπισε η Kaspersky το 2023, ανήλθαν σε σχεδόν 33,8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50% σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Η ετήσια ανάλυση της Kaspersky για το τοπίο των απειλών υπογραμμίζει την αυξανόμενη επικράτηση των κινδύνων ασφάλειας των κινητών συσκευών, παράλληλα με την πρόοδο των κακόβουλων εργαλείων και τεχνολογιών για φορητές συσκευές.

Η πιο διαδεδομένη απειλή για τις φορητές συσκευές ήταν το adware

Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, υπάρχει μια αξιοσημείωτη ανοδική τάση στις επιθέσεις, που στοχοποιούν κινητές συσκευές. Μόνο το 2023, ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων αυξήθηκε σε 33.790.599, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του σχεδόν 52%, σε σύγκριση με τις 22.255.956 επιθέσεις που καταγράφηκαν το 2022. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 22.056 επιθέσεις.

Η πιο διαδεδομένη απειλή για τις φορητές συσκευές ήταν το adware, ένας τύπος λογισμικού που εμφανίζει ανεπιθύμητες (και μερικές φορές ενοχλητικές) pop-up διαφημίσεις. Όσον αφορά τα τραπεζικά Trojans, ο αριθμός των πακέτων εγκατάστασης για τέτοιο κακόβουλο λογισμικό μειώθηκε σε 153.682 μετά από μια απότομη αύξηση πέρυσι, όταν ο αριθμός διπλασιάστηκε. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των επιθέσεων, που χρησιμοποιούν mobile bankers, παρέμεινε στο σχετικά ίδιο επίπεδο.

Πως διαδίδουν τις απειλές

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά διανέμουν απειλές για φορητές συσκευές τόσο μέσω επίσημων, όσο και ανεπίσημων app stores. Το 2023, οι ειδικοί της Kaspersky παρατήρησαν πολλές κακόβουλες εφαρμογές να διεισδύουν στο Google Play.

Μία από τις πιο συνηθισμένες μεταμφιέσεις για το 2023 ήταν οι ψεύτικες εφαρμογές επενδύσεων, που βασίζονταν σε τακτικές κοινωνικής μηχανικής για την εξαγωγή προσωπικών δεδομένων από χρήστες, κυρίως αριθμούς τηλεφώνου και πλήρη ονόματα, τα οποία αργότερα προστέθηκαν σε βάσεις δεδομένων, που χρησιμοποιήθηκαν για τηλεφωνική απάτη.

Ένας άλλος διαδεδομένος φορέας επιθέσεων, που παρατηρήθηκε, ήταν κακόβουλα mods WhatsApp και Telegram, που σχεδιάστηκαν για να κλέβουν δεδομένα χρηστών.

“Η αύξηση της δραστηριότητας κακόβουλου λογισμικού Android και riskware καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 σηματοδοτεί μια ανησυχητική αλλαγή μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας. Φτάνοντας σε επίπεδα, που θυμίζουν τις αρχές του 2021 μέχρι το τέλος του έτους, αυτή η άνοδος υπογραμμίζει τη σημαντική απειλή, που αντιμετωπίζουν οι χρήστες”, αναφέρει η εταιρεία.

Μέτρα προστασίας

Για να προστατευτείτε από απειλές για φορητές συσκευές, η Kaspersky συμβουλεύει:

- Είναι ασφαλέστερο να κατεβάζετε τις εφαρμογές σας μόνο από επίσημα καταστήματα, όπως το Apple App Store, το Google Play ή το Amazon Appstore. Οι εφαρμογές από αυτά τα καταστήματα δεν είναι 100% ασφαλείς, αλλά τουλάχιστον ελέγχονται από εκπροσώπους και υπάρχει κάποιο σύστημα φιλτραρίσματος - δεν μπορεί κάθε εφαρμογή να φτάσει σε αυτά τα καταστήματα.

- Ελέγξτε τα δικαιώματα των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε και σκεφτείτε προσεκτικά πριν δώσετε άδεια σε μια εφαρμογή, ειδικά όταν πρόκειται για άδειες υψηλού κινδύνου, όπως οι Υπηρεσίες Προσβασιμότητας. Η μόνη άδεια που χρειάζεται μια εφαρμογή φακού είναι στον φακό (ο οποίος δεν περιλαμβάνει καν πρόσβαση στην κάμερα).

- Μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας, σας βοηθά να εντοπίσετε κακόβουλες εφαρμογές και adware προτού αρχίσουν να συμπεριφέρονται καταχρηστικά στις συσκευές σας.

- Μια καλή συμβουλή είναι να ενημερώνετε το λειτουργικό σας σύστημα και τις σημαντικές εφαρμογές καθώς γίνονται διαθέσιμες οι εκάστοτε ενημερώσεις. Πολλά ζητήματα ασφάλειας μπορούν να επιλυθούν με την εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων λογισμικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα