Κυβερνοασφάλεια

Ψηφιακό έγκλημα: Πυρ ομαδόν κατά του κατασκευαστικού κλάδου στην Ευρώπη

cyber-attack-new

Στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη, με το 14% των εταιρειών του τομέα στην Ευρώπη να έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών στον κυβερνοχώρο λόγω ακατάλληλης κατανομής του προϋπολογισμού (22%).

Ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων στον κυβερνοχώρο λόγω έλλειψης προϋπολογισμού (22%), ορισμένες βιομηχανίες εμφάνισαν μικρότερο αριθμό περιστατικών: χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (10%), τηλεπικοινωνίες (7%) και μεταφορές & logistics (4%).

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η Kaspersky, η οποία “έτρεξε” έρευνα με στόχο τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με διάφορες ομάδες ανθρώπων, που επηρεάζουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σχεδόν 8 στους δέκα (76%) ερωτηθέντες στην Ευρώπη δήλωσαν ότι είναι εξοπλισμένοι για να συμβαδίσουν ή ακόμη και να παραμείνουν μπροστά από νέες απειλές. Ωστόσο, το 22% των εταιρειών δεν τα πάει τόσο καλά, με το 19% να αναφέρει ότι δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να προστατεύσει σωστά την υποδομή της εταιρείας.

kaspersky_construction


Δεν διαθέτουν προϋπολογισμό

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι υπάρχει και ένα ποσοστό εταιρειών, το 3%, που απαντά ότι δεν διαθέτει ειδικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες προστασίας στον κυβερνοχώρο. Στον αντίποδα, ο πιο επιτυχημένος κλάδος όσον αφορά τη σωστή κατανομή χρημάτων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: το 96% των ερωτηθέντων, που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, ισχυρίζονται ότι οι οργανισμοί τους είναι έτοιμοι να συμβαδίσουν και να παραμείνουν μπροστά από όλες τις νέες απειλές.

Θέλουν να λάβουν μέτρα

Πάντως, πολλές εταιρείες δηλώνουν πρόθυμες να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας τους τα επόμενα 1-1,5 χρόνια. Ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς επενδύσεων είναι το λογισμικό ανίχνευσης απειλών (36%) και η εκπαίδευση, όπου το 31% των εταιρειών σχεδιάζει να διαθέσει προϋπολογισμούς για εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και το 33% για την εκπαίδευση γενικού προσωπικού.

Άλλα δημοφιλή μέτρα, που σχεδιάζουν να λάβουν σύντομα οι οργανισμοί, είναι η εισαγωγή λογισμικού προστασίας τερματικού σημείου (33%), η πρόσληψη επιπλέον επαγγελματιών IT (29%) και η υιοθέτηση λύσεων cloud SaaS (27%).

“Σήμερα, οι εταιρείες πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις επενδύσεις στον κυβερνοχώρο με μια επιχειρηματική στρατηγική και να θεωρήσουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ως έναν από τους επιχειρηματικούς τους στόχους. Φυσικά, οι επενδύσεις πρέπει να δικαιολογούνται και να είναι αποτελεσματικές, οπότε το τμήμα ασφάλειας πληροφοριών αντιμετωπίζει, επίσης, το καθήκον της αύξησης της απόδοσης των επενδύσεων στην ασφάλεια των πληροφοριών και της υπεράσπισης των επενδύσεων στην ανώτερη διοίκηση ή στο διοικητικό συμβούλιο”, αναφέρει η Kasperksy.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα