Έρευνες - Μελέτες

Η Πληροφορική “μαγνήτης” για τους επενδυτές σε Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

technology1new1

Το μεγαλύτερο όγκο συμφωνιών, για εξαγορές και συγχωνεύσεις, συγκέντρωσε ο κλάδος της Πληροφορικής στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη το 1ο εξάμηνο του 2015. Η Πληροφορική, από κοινού με τον τραπεζικό και τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ήταν εκείνοι που προσέλκυσαν, τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το επενδυτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή.

Στο σύνολο των κλάδων, τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των συμφωνιών, 122%, παρουσίασε η Ελλάδα, με δυο από τις δέκα μεγαλύτερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην περιοχήΣυγκεκριμένα, οι περισσότερες συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές σημειώθηκαν στους τομείς της πληροφορικής (100), της βιομηχανίας (78) και των τροφίμων και ποτών (61). Με βάση τη συνολική αξία των συμφωνιών, οι τομείς που πρωταγωνίστησαν ήταν οι τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (479,7 εκατ.), τα τρόφιμα και ποτά ($69,5 εκατ.) και τα φαρμακευτικά ($65 εκατ.).

Από τις επιμέρους χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (122%) ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, φθάνοντας τις 20 από 9 στο αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η συνολική αξία των συμφωνιών έφθασε τα $1,6 δις, παρουσιάζοντας αύξηση 60%. Μάλιστα, δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του 1ου εξαμήνου, η τρίτη και η τέταρτη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα: Η εξαγορά της Pharmathen από τη Βρετανική BC Partners Ltd έναντι $642,5 εκατ. και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη Γαλλική Imerys έναντι $634,1 εκατ. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία σε επίπεδο συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην ελληνική αγορά ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία με τρεις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα.  

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η τακτική έρευνα της ΕΥ M&A Barometer, η οποία καλύπτει 11 χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία). Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, η ελληνική αγορά θα δει περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων της οικονομίας, που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Αξία των συμφωνιών
Πάντως, η συνολική αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, το 1ο εξάμηνο του 2015, ήταν μειωμένη κατά 10,8%, παρά την ελαφρά αύξηση του αριθμού των συμφωνιών κατά 2,9%, που ανέβασε τον αριθμό τους, φέτος, σε 647.

Η Τουρκία πρωταγωνίστησε στην αγορά των συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, προσελκύοντας το μεγαλύτερο αριθμό (155) και τη μεγαλύτερη αξία ($3,3 δις) συμφωνιών. Στη δεύτερη θέση, ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, βρέθηκε η Πολωνία με 117 συμφωνίες και στην τρίτη η Τσεχία με 98.

Ως προς τη συνολικά αξία, υψηλές επιδόσεις πέτυχαν η Τσεχία και η Ρουμανία με $2,8 δις και $2,1 δις αντίστοιχα.

Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις συγχωνεύσεις και εξαγορές έφθασε το 75%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (100%), τη Σερβία (95%) και την Ελλάδα (90%). Σχεδόν μία στις δυο σχετικές συμφωνίες στην περιοχή ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (48%), ενώ το 41% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 11% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Τα υψηλότερα ποσοστά συναλλαγών εκτός συνόρων πραγματοποίησαν η Κροατία (22%), η Τσεχία (18%) και η Σλοβακία (16%), ενώ το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό πέτυχε η Τουρκία (20).