WCIT 2004

WCIT 2004
14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής: Η γιορτή της τεχνολογίας στην Αθήνα

Ο γύρος στον κόσμο της πληροφορικής ξεκίνησε το 1978 στη Βαρκελώνη στην Ισπανία. Από τότε και κάθε δύο χρόνια συνεχίζεται το ταξίδι στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας με τη συμμετοχή των κορυφαίων του χώρου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής (World Congress on Information Technology - WCIT 2004). Το 1980 στο Σαν Φραντσίσκο στις ΗΠΑ. Το 1982 στην Κοπεγχάγη στη Δανία. Το 1984 στο Τόκιο στην Ιαπωνία. Το 1986 στο Τορόντο στον Καναδά. Το 1988 στο Παρίσι στη Γαλλία. Το 1990 στην Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ. Το 1992 στο Λονδίνο στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1994 στη Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία. Το 1996 στο Μπιλμπάο στην Ισπανία. Το 1998 στο Fairfax Country στις ΗΠΑ. Το 2000 στην Τάιπέϊ στην Ταϊβάν. Το 2002 στην Αδελαΐδα στην Αυστραλία. Το 2004, χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, η χώρα μας φιλοξένησε την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου και την κορυφαία γιορτή - εκδήλωση του κόσμου της τεχνολογίας.

Από τις 19 έως τις 21 Μαΐου 2004 οι πρωταγωνιστές στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες πήραν μια γεύση της Αθήνας, της πόλης που προετοιμαζόταν για να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι πρωταγωνιστές του Συνεδρίου χάρισαν μοναδικές στιγμές σε όσους συμμετείχαν σ’ αυτό. Μεταλαμπάδευσαν σκέψεις και απόψεις που θα καθορίσουν το μέλλον της τεχνολογίας στον κόσμο. Όλοι οι συμμετέχοντες έγιναν κοινωνοί στο κορυφαίο γεγονός της τεχνολογίας, πήραν μέρος στην πολύ-πολιτισμική ομάδα των εταιρειών που παράγουν τεχνολογία, επιστήμη, γνώση, προϊόντα. 

Η συγκυρία βρίσκει τον κόσμο της τεχνολογίας προβληματισμένο. Η ευφορία των προηγούμενων χρόνων έχει παρέλθει και επικρατεί η αγωνία για το μέλλον. Τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων και διαπρεπείς ομιλητές από όλο τον κόσμο, έδειξαν στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο, της Αθήνας, τον επόμενο δρόμο των τεχνολογιών και έβαλαν την Αθήνα στη νέα λεωφόρο της γνώσης. 

Γοήτευσαν τα λόγια όλων των ομιλητών. Για πολλές ημέρες μετά ήταν αντικείμενο συζήτησης οι σκέψεις των ακαδημαϊκών και οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών των πολυεθνικών εταιριών. 

Μεταξύ πολλών στο WCIT 2004, βρέθηκαν οι κ.κ.: N. Negroponte, Media Lab MIT USA, V. Cerf, Senior VP Technology Strategy MCI USA, P. Gallagher, CEO Flag Telecom UK, K. Adachi, Managing Director DoCoMo Europe Ltd UK, R. Bishop, Chairman and CEO SGI USA, S. Coleman, Professor of e-Democracy Oxford Internet Institute Oxford Univercity UK, D. Elron, Global managing partner communications Accenture USA, P. Hayes, VP Public sector EMEA Microsoft UK, K. Nathan, Vice President and Director Zurich Research Lab IBM Switzerland, A. Sutherland, VP Technology ΕMEA ORACLE, M.L. Cattaui, Secretary General ICC France, M. Fromont, president and CEO NEC Computers International B.V. France, M. Takabayashi, director Honda Motor Co Ltd, Japan.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι κ.κ.: Σ. Βυζάντιος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΠΕ, Γ. Παπανδρέου, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης - πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Π. Παυλόπουλος, Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Γ. Αλογοσκούφης, Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Μ. Λιάπης, Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, Α. Ανδρεουλάκος, υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Α. Νεράντζης, υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Β. Ασημακόπουλος, Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Δ. Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, Ι. Τσουκαλάς, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.


World Congress on Information Technology 2004 - Highlights

18 Μαΐου 2004
  Η οργάνωση του Συνεδρίου από τον ΣΕΠΕ στην Ελλάδα αποτελεί από μόνη της επιτυχία. Οι νέες τεχνολογίες έχουν αλλάξει την καθημερινότητα μας και έχουν επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, επικοινωνούμε και εργαζόμαστε. Θα πρέπει παράλληλα όμως να μην αγνοήσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και γι' αυτό εμείς ως πολιτεία και εσείς ως κοινότητα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών θα βοηθήσουμε ώστε να εξαλειφθούν.
Προκόπης Παυλόπουλος
Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
     
  Η επανάσταση των νέων τεχνολογιών δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Η Ελλάδα με μια σωστά οριοθετημένη στρατηγική έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε αξιοπρεπή επίπεδα όσον αφορά την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών με συγκριτικά χαμηλότερο κόστος από όσο θα αντιμετώπιζε στο παρελθόν. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί ο ρυθμός ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας. Σε αυτό οι εξειδικευμένες Τεχνοπόλεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο.
Γιώργος Αλογοσκούφης, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
     
19 Μαΐου 2004
  Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι είναι αποφασισμένη να καταστήσει στην Ελλάδα χώρο δικτύωσης και επικοινωνίας. Η ευρυζωνική πρόσβαση είναι προτεραιότητα. Η ανάπτυξη των υποδομών, η ασφάλεια των δικτύων, οι ρυθμιστικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες είναι αυτά που θα διασφαλίσουν ένα περιβάλλον ανάπτυξης της πληροφορικής και της επικοινωνίας στη χώρα!

Μιχάλης Λιάπης
Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών
     
  Η ευρυζωνική πρόσβαση αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εποχής. Η Ελλάδα επιβάλλεται να ακολουθήσει τα υπόλοιπα κράτη και να φτιάξει εθνική ευρυζωνική υποδομή. Χρειάζεται συνέργεια μεταξύ του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ευρυζωνικά και ασύρματα δίκτυα μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο τον τρόπο των επικοινωνιών αλλά και τον χάρτη της χώρας.

Αναστάσιος Νεράντζης
Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών
     
  Το όνειρο του ΣΕΠΕ να διοργανώσει με επιτυχία ένα τόσο μεγάλο γεγονός (το WCIT 2004) στην Ελλάδα δείχνει την τεχνολογική υπεροχή που έχει στην περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, την προώθηση νέων πολιτικών και την ανταλλαγή ιδεών και εφαρμογών.
George Newstrom
Chairman of WITSA
     
  Το 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής στην Αθήνα αποτελεί μαγνητικό πεδίο που συγκεντρώνει διαφορετικές απόψεις των ανθρώπων του χώρου. Η τεχνολογία προσφέρει πολλές δυνατότητες αλλά και υποχρεώσεις τόσο στην επιχειρηματική κοινότητα όσο και στην πολιτεία. Το επόμενο σημαντικό βήμα και των δύο πλευρών θα πρέπει να οδηγήσει στην ηλεκτρονική πολιτεία.
Σπύρος Βυζάντιος
Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ
     
  Ο καλύτερος τρόπος για να εξαπλωθεί η τεχνολογία και οι εφαρμογές της είναι η ανάδειξη της απλότητας της. Η απλότητα στην χρήση, οι προσωποποιημένες υπηρεσίες, το περιεχόμενο και η μείωση των τιμών είναι τα στοιχήματα του μέλλοντος της τεχνολογίας. Η πολυπλοκότητα των σημερινών συσκευών τρομάζει. Οι τεχνολογικές συσκευές θα είναι απλές όχι όμως απλοϊκές, μιας που σταδιακά θα ενσωματώνουν κοινή λογική για κατανόηση του περιεχομένου.
Prof. Nicholas Negroponte
Kαθηγητής και ιδρυτής του Media Lab του ΜΙΤ 
     
  Στις τηλεπικοινωνίες το μεγάλο στοίχημα των ισχυρών του κλάδου είναι η δημιουργία υπηρεσιών με κριτήριο τις ανάγκες των χρηστών και όχι τις ανάγκες της τεχνολογίας. Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί με τις υπηρεσίες και η ευελιξία είναι το μυστικό της επιτυχίας για τις επιχειρήσεις σήμερα.

Andy Green
CEO BT Global Services
     
  Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί $1,5 τρις στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη στιγμή απαιτείται καλύτερη συνεργασία σε τεχνολογικό επίπεδο μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στον κόσμο. Αν γίνει αυτό, τα οφέλη θα είναι πολλά από τις δουλειές που θα προκύψουν σε διεθνές επίπεδο.

Patrick Gallagher
CEO FLAG Telecom 
     
  Οι νέες υπηρεσίες περιεχομένου που θα βασιστούν στη νέα γενιά τηλεπικοινωνιών τη λεγόμενη τρίτη γενιά, θα φέρουν πελάτες στις εταιρίες του κλάδου. Το multimedia περιεχόμενο έχει περιθώρια ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2010 οι υπηρεσίες δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν το 70% - 80% της τηλεπικοινωνιακής κίνησης.

Kunihiko Adachi
Managing director of DoCoMo Europe Ltd
   
  Το μήνυμα είναι να δούμε τον κόσμο του 21ου μέσα από το Internet. Οι διαφορές που υπάρχουν στη χρήση του Internet μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών είναι μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση. Το Internet έχει διεισδύσει παντού. Τα ευρυζωνικά δίκτυα, η ασύρματη πρόσβαση, οι υπηρεσίες Grid σε συνδυασμό με την μακροπρόθεσμη χρήση του IPv6 θα επιτρέψουν την ευόδωση πολλών και σύνθετων σεναρίων στην καθημερινότητα των εταιριών και των καταναλωτών.
Dr. Vinton Cerf, Senior VP Technology Strategy MCI USA 
     
  Η σύγκλιση τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής δημιουργεί μια μεγάλη σειρά πρωτότυπων εφαρμογών και προϊόντων, συνδυάζοντας τις βασικές υπηρεσίες τηλεφωνίας, βίντεο και δεδομένων. Τα νέα πολυμορφικά και συγκλίνοντα δίκτυα υψηλών δυνατοτήτων προσφέρουν μεγάλες και λειτουργικές δυνατότητες στις επιχειρήσεις, τις βιομηχανιές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.
Γιώργος Δεληγιάννης
CEO Intracom
     
20 Μαΐου 2004
  Οι τεχνολογίες του μέλλοντος θα είναι σχεδιασμένες πάνω στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών, μέσα από ανοικτά συστήματα που θα παρέχουν την αναγκαία ασφάλεια. Οι υπηρεσίες του Διαδικτύου άλλαξαν εκ βάθρων τις διαδικασίες προγραμματισμού, απελευθερώνοντας τες. Το μέλλον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής πολιτείας θα είναι πιο αποδοτικό, καθώς η Πολιτεία θα είναι σε θέση να ικανοποιεί τις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών.
Peter Hayes, Αντιπρόεδρος Microsoft για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική
     
  Η τεχνολογία που θα χτίσει την αυριανή ημέρα είναι σήμερα ήδη εδώ. Οικονομικές μελέτες προβλέπουν αύξηση 5,2% στις δαπάνες για την πληροφορική σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει όμως οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, να αξιοποιούν όσο το δυνατόν πιο βέλτιστα τα συστήματα πληροφορικής. Συνοψίζοντας τις τάσεις για το μέλλον χρειάζεται συγκέντρωση των συστημάτων, αυτοματοποίηση της διαχείρισης και προτυποποίηση ώστε να εξασφαλίσουμε την αποδοτικότερη χρήση των δεδομένων.
Andrew Sutherland, Αντιπρόεδρος Oracle για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική 
     
  Οι εφαρμογές θα εγκαθίστανται και στη συνέχεια θα παρακολουθούνται από τη διοίκηση ως προς τα οφέλη που προσφέρουν και θα διαχειρίζονται έτσι ώστε να επιφέρουν τις μέγιστες ωφέλειες στη συνολική στρατηγική. Μ΄ αυτό τον τρόπο τα μοντέλα επιχειρησιακής οργάνωσης θα αξιοποιηθούν ευρύτερα, θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον και θα παράγουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. θα εμφανιστούν περισσότεροι ανεξάρτητοι προμηθευτές που θα διαχειρίζονται τις νέες διαδικασίες.
Krishna Nathan, Αντιπρόεδρος & Director του Zurich Research Laboratory της IBM
     
  Οι υπερ-υπολογιστές έχουν εισέλθει στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια χωρίς έξυπνες συσκευές. Οι νέες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ERP, CRM και HR εφαρμογές, μια που πρέπει να παραδώσουν καλά και ασφαλή προϊόντα όσο το δυνατόν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν λύσεις έτσι ώστε μια εταιρία μπορεί να προσφέρει νέα προϊόντα στην αγορά, απολαμβάνοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.
Robert Bishop, Chairman and CEO SGI 
     
  Το open source deskbottom και το Sun Ray thin client ελαχιστοποιούν το κόστος, την πολυπλοκότητα, πετυχαίνουν καλύτερα επίπεδα ασφάλειας και αυξάνουν την παραγωγικότητα. Το Sun badge, δίνει τη δυνατότητα σε μένα και στους χρήστες που το χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή, του διαβατηρίου για on-line ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Bill Vass
Αντιπρόεδρος SUN Microsystems
     
  Η πληροφορική έχει τεράστια επίδραση σε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Υπάρχουν ακόμα μερικοί παράγοντες που μπορεί να αποτρέψουν να γίνει η πληροφορική η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, όπως τα προβλήματα που σχετίζονται με την αποδοχή των υπηρεσιών πληροφορικής. Τα θεσμικά στελέχη της αγοράς πρέπει να επιλύσουν τα εμπόδια που εμφανίζονται και καθυστερούν τη διασύνδεση της τεχνολογίας με την αγορά.
Maria Livanos Cattaui
Γενική Γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου
     
  Το μέλλον είναι στα ενοποιημένα πακέτα επικοινωνίας, τα οποία οδηγούν σε ολοκληρωμένες επιχειρηματικές εμπειρίες και, όντως η πληροφορική και οι επικοινωνίες είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Έχουμε κινητό τηλέφωνο, fax, Internet, pc, σταθερό τηλέφωνο, κ.λπ. κινούμαστε μεταξύ σπιτιού και γραφείου και οπουδήποτε αλλού. Αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας δε θα πρέπει να χρειάζεται να δοκιμάσει να μας βρει σε όλες τις συσκευές που πιθανόν να είμαστε.
Thomas Ganswindt, Group President Information & Communication Networks Siemens
     
  Η ψηφιακή σύγκλιση στο σπίτι είναι ήδη γεγονός. Ο υπολογιστής δεν είναι απομονωμένος σε κάποιο σημείο του σπιτιού, αλλά συνδεδεμένος με πολλές λειτουργίες και θεωρείται πλέον το έξυπνο ζώο του σπιτιού. Η επανάσταση των ευρυζωνικών δικτύων, οι προσιτές τιμές και η κοινωνική αποδοχή είναι ήδη πραγματικότητα στις μέρες μας. Από την ψηφιακή σύγκλιση στο σπίτι, οι πωλήσεις Η/Υ στη Δυτική Ευρώπη έφτασαν τα 15 δις, ενώ οι πωλήσεις από τις ηλεκτρονικές συσκευές οικιακής χρήσης τα 70 δις.
Michel Fromont, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος NEC Computers International  
     
  Οι έξυπνες συσκευές είναι θεμέλιος λίθος για το ψηφιακό μέλλον. Ο οικιακός εξοπλισμός του μέλλοντος θα χαρακτηρίζεται από χαμηλές τιμές, ευρυζωνική πρόσβαση, ψηφιακό περιεχόμενο για όλες τις απαιτήσεις και οικιακά δίκτυα με συνδεδεμένες συσκευές. Θα περιβαλλόμαστε από έξυπνες συσκευές που θα μιλάνε η μία στην άλλη, ενώ το κόστος αγοράς κάθε συσκευής θα πέσει από τα $4.000 που είναι τώρα στα $200 μέχρι το 2010.
Γιώργος Αχτσιβασσίλης
Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη Forrester Research 
     
  To μέλλον αντιπροσωπεύει το σημείο ανάπτυξης που επιθυμούμε να φτάσουμε και αντανακλά τους στόχους που έχουμε θέσει. Η τεχνολογία είναι ένα μέσον για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ συγχρόνως βοηθά το δημόσιο τομέα να γίνει επαρκέστερος και παραγωγικότερος. Το Ε.Π. Κοινωνία της Πληροφορίας στοχεύει τόσο στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και στη δημιουργία μίας νέας, σωστά εκπαιδευμένης γενιάς ειδικών.
Βασίλης Ασημακόπουλος, Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας 
     
  Η ασφάλεια της πληροφορίας έχει γίνει μία κρίσιμη αναγκαιότητα και οι περισσότερες επιχειρήσεις την έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα. Για τη διασφάλιση του μέλλοντος των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αξιοπιστίας τους, χρειάζεται να μειώσουμε τη φυσική παρουσία των πολιτών στις διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, να παρέχουμε απαντήσεις στο αίτημα των πολιτών για περισσότερο ακριβείς, διαφανείς, αδιάφθορες δημόσιες διοικητικές υπηρεσίες.
Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων
     
21 Μαΐου 2004
  Οι σημαντικές και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της δημοκρατίας, ενδυναμώνοντας την. Επίσης προσφέρουν βήμα διαλόγου και συμμετοχής σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο όπως και καλύτερη πρόσβαση του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι τεχνολογικά προηγμένοι λαοί πρέπει να αποτελέσουν το πρότυπο και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για πολιτική δραστηριότητα.
Γιώργος Παπανδρέου
Αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης & Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
     
  Η τεχνολογία θα βρει το δρόμο της μόνο αν διατηρήσει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Προσωποποιημένες και ανθρώπινες εφαρμογές, αποτελεσματική χρήση των πληροφοριών, οικονομική ανάπτυξη μέσω της τεχνολογίας είναι θεμελιώδη ζητήματα για τον κλάδο της Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο μέλλον. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση της διείσδυσης της τεχνολογίας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνίας της Πληροφορίας και μέσω φορολογικών, επενδυτικών κινήτρων.
Προκόπης Παυλόπουλος, Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
     
  Απαιτούνται γρήγορες πολιτικές αποφάσεις για την εισαγωγή και την εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στη δημόσια διοίκηση που θα συντελέσουν στο δραστικό περιορισμό της παθογένειας που τη μαστίζει. Όμως στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στην Ηλεκτρονική Δημοκρατία πρέπει να εξευρεθεί ο Δίκαιος Αριστείδης που θα ακυρώνει τον αποκλεισμό του ηλεκτρονικά αναλφάβητου.
Απόστολος Ανδρεουλάκος
Υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης
   
  Έχουμε νέες πρωτοβουλίες, αλλά χρειαζόμαστε νέα στρατηγική, αλλά  αυτό έπρεπε να γίνει πριν από την ανάπτυξη των σχετικών προγραμμάτων. Η Ομοσπονδιακή επιχειρηματική αρχιτεκτονική είναι σχεδιασμένη για να πιστοποιεί την ταυτότητα των ευκαιριών, για τη συνεργασία των διαφόρων τομέων και την προώθηση των επενδύσεων. Η αλλαγή της νοοτροπίας και της κουλτούρας συναντά δυσκολίες.
W. Hord Tipton
CIO, US Department for the Interior USA
     
  Το μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα είναι να καταστεί η Ευρώπη ως η μεγαλύτερη και πιο ανταγωνιστική οικονομία μέχρι το 2010. Ακούγεται δύσκολο και πολύ φιλόδοξο, όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που οδηγούν στην κατεύθυνση αυτή: η ενιαία αγορά, το ενιαίο νόμισμα και η διεύρυνση του αριθμού των κρατών-μελών. Στην Ε.Ε. των 25 χωρών, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο και να προωθήσουμε τη βελτίωση της χρήσης των τεχνολογιών, μέσω του FP6, της έρευνας και της χρηματοδότησης.
R. Zobel, Director, Directorate C, DG Information Society, European Commission 
     
  Τα καλά νέα για τον ICT κλάδο, είναι η ανοδική του πορεία, μετά 2 χρόνια στασιμότητας και οι αλλαγές που έχουν επέλθει παγκόσμια λόγω της εξάπλωσης της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου. Η Παγκόσμια Τράπεζα ενδιαφέρεται για την πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, επειδή οι επενδύσεις σ΄ αυτούς τους τομείς έχουν εν δυνάμει αποτέλεσμα στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη δυναμική συμμετοχή στην κοινωνία.
Carlos Alberto Primo Braga, Senior Advisor International Trade Department, The World Bank  

World Congress on Information Technology 2004, Commemorative e-Book