Έρευνες - Μελέτες

1 στις 5 συσκευές Android δέχτηκε επίθεση από κακόβουλο λογισμικό τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο ένα χρόνο

android-security

Αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των ψηφιακών απατεώνων, που θέτουν στο στόχαστρο τους, το λειτουργικό Android, καθώς μία στις πέντε συσκευές, που “τρέχουν” στο συγκεκριμένο σύστημα, δέχτηκε επίθεση από κακόβουλο λογισμικό τουλάχιστον μία φορά, την περίοδο Αύγουστος 2013 - Ιούλιος 2014. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας “Mobile cyber-threats”, που πραγματοποίησαν η Kaspersky Lab και η INTERPOL, συνολικά, 1.000.000 χρήστες συσκευών Android αντιμετώπισαν επικίνδυνο λογισμικό από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2014. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί, περίπου, στο 1/5 του συνόλου των χρηστών συσκευών που διαθέτουν προϊόντα της Kaspersky Lab.



Οι επιθέσεις σε συσκευές Android στράφηκαν, κυρίως, εναντίον χρηστών από τη Ρωσία, την Ινδία, το Καζακστάν, το Βιετνάμ, την Ουκρανία και τη Γερμανία. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι χρήστες σε αυτές τις χώρες αυτές συχνά πληρώνουν για περιεχόμενο και ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω SMS.

Για τους ψηφιακούς εγκληματίες, αυτό αποτελεί έναν ελκυστικό τρόπο για να κερδίσουν χρήματα μέσα από κακόβουλες επιθέσεις, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες για να μεταφέρουν γρήγορα και ανώνυμα χρήματα από προπληρωμένους λογαριασμούς φορητών συσκευών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι στην Ανατολική Ευρώπη, οι περισσότερες επιθέσεις mobile malware καταγράφηκαν στην Ουκρανία (44% του συνόλου των επιθέσεων στην περιοχή), στην Πολωνία (23%), στην Τουρκία (11%) και στη Ρουμανία (8%). Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει η Ελλάδα με 7%.

Η δε πιο διαδεδομένη μέθοδος επίθεσης ήταν η χρήση SMS Trojans, δηλαδή κακόβουλων προγραμμάτων, που στέλνουν γραπτά μηνύματα σε αριθμούς υψηλής χρέωσης, χωρίς ο κάτοχος της συσκευής να το γνωρίζει.

Ανά περιοχή
Βασικός λόγος για την αύξηση του αριθμού των επιθέσεων και των χρηστών που έχουν δεχτεί επίθεση, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν η χρήση προγραμμάτων Trojan-SMS. Οι επιθέσεις αυτές αντιστοιχούσαν στο 57,08% των συνολικών επιθέσεων σε συσκευές Android. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα RiskTool (21,52%). Όπως εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας, πρόκειται για νόμιμα, υπό προϋποθέσεις, προγράμματα που μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιούνται για κακόβουλους σκοπούς (αποστολή ειδοποιήσεων για πληρωμένα μηνύματα, μετάδοση γεωγραφικών δεδομένων). Περαιτέρω, οι εφαρμογές “επιθετικής διαφήμισης” (pop-ups, ειδοποιήσεις στο status bar κ.α.) βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 7,37%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ανατολική Ευρώπη: τα Trojan-SMS προγράμματα ήταν τα πιο διαδεδομένα, αντιστοιχώντας στο 52% των επιθέσεων, ενώ ακολούθησαν τα RiskTool με 32% και τα AdWare με 6%.