Έρευνες - Μελέτες

“Χειρωνακτικά” επεξεργάζονται ακόμη τα δεδομένα τα τμήματα προμηθειών

technolo728

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων όσον αφορά τη διαχείριση των δαπανών και ειδικότερα όσες σχετίζονται με τις κάθε λογής προμήθειες. Μόλις το 23% των υπευθύνων για τις προμήθειες και την εφοδιαστική αλυσίδα έχει άμεση εικόνα των συνολικών δαπανών σε πραγματικό χρόνο, ενώ το 49% συνεχίζει να αναλύει τα δεδομένα “χειρωνακτικά”, προκειμένου να λάβει αποφάσεις.

 

Έρευνα των SAP και Oxford Economics αποκαλύπτει προβλήματα στη διαχείριση δαπανών στις επιχειρήσειςΗ αποκάλυψη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας Agile Procurement Insights Research την οποία πραγματοποίησε πρόσφατα η SAP σε συνεργασία με την Oxford Economics, σε μια προσπάθεια να κατανοηθεί η σημασία των προμηθειών σε έναν οργανισμό. Η έρευνα, που μετρά τον αντίκτυπο της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών στον συγκεκριμένο χώρο, βασίστηκε στις απαντήσεις 1.000 υψηλόβαθμων στελεχών από τους χώρους των προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Η μελέτη δείχνει ότι οι στρατηγικές, που κάνουν τις ηγέτιδες επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν, έχουν ένα κοινό σημείο: επενδύσεις στην τεχνολογία και στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση κάθε απρόοπτου. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες ποσοστιαία αντιστοιχούν μόλις στο 10%, έχουν κάνει πρόοδο στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών, στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και στην εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας.

 

Τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι οι τεχνολογίες που αξιοποιούν για τις προμήθειες, τους επιτρέπουν να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων, όμως, για το 38% ένα μέρος ή το σύνολο των προμηθειών τους γίνεται ακόμα “χειρωνακτικά”. Από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι και οι οργανισμοί, που χρησιμοποιούν προχωρημένα analytics στον έλεγχο των προμηθευτών τους, δεν το κάνουν στον βαθμό που θα έπρεπε. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μόνο το 49% των ερωτηθέντων ανανεώνει και επικαιροποιεί τακτικά τα σχέδια αντιμετώπισης κινδύνων και μόλις το 32% βρίσκει αποτελεσματική τη διαχείριση όσων σχετίζονται με τους προμηθευτές.  

 

Πάντως, συνολικά ο κλάδος δείχνει να έχει εισέλθει στην εποχή της αυτοματοποίησης. Το 92% των ηγετικών στελεχών να έχει συστήσει δίκτυα προμηθευτών (έναντι 69% των υπολοίπων) και το 76% να τους ενημερώνει σχετικά με τις μελλοντικές παραγγελίες (έναντι 44%). Πάντως, μόνο το 35% αξιοποιεί τεχνολογικές λύσεις για τη διαχείριση των εξωτερικών συνεργατών, αν και το 70% χρησιμοποιούν αντίστοιχες λύσεις όσον αφορά στην ανάθεση υπηρεσιών.    

 

“Τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι η πραγματική αξία των προμηθειών υπερβαίνει κατά πολύ το θέμα της μείωσης του κόστους, καθώς ο ρόλος τους στην παραγωγικότητα και την καινοτομία είναι κρίσιμος. Όμως, η δυναμική τους μπορεί να αναδειχθεί πλήρως, μόνο μέσω της από άκρου σε άκρο ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών διαχείρισης των δαπανών, σε μια και μοναδική πλατφόρμα, στο cloud”, τονίζει η μελέτη.