Έρευνες - Μελέτες

Η οικονομική πολιτική και ο νέος Υπουργός Οικονομικών “μονοπωλούν” social media και Διαδίκτυο

socialmediapolitiki

Η ελληνική κρίση χρέους, οι οικονομικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ελληνικών social media και του Διαδικτύου. Ως ο πλέον δημοφιλής, αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομικών, με συνολικά 2.323 αναφορές, που προκάλεσαν 883 θετικά και 146 αρνητικά συναισθήματα. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ.  Παναγιώτης Κουρουμπλής, με 1.214 αναφορές, που δημιούργησαν 562 θετικά και 80 αρνητικά συναισθήματα και την τρίτη θέση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης με 1.093 αναφορές, από τις οποίες οι 352  είχαν θετική και οι 57 αρνητική απήχηση.

Ως ο πλέον δημοφιλής αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομικών, με συνολικά 2.323 αναφορέςΣύμφωνα με τα στοιχεία του Palo Professional, που αναλύουν τα διαδικτυακά δημοσιεύματα της περιόδου 27-29/1/2015, ειδικά ο κ. Βαρουφάκης κυριαρχεί στις αναφορές στο ελληνικό Διαδίκτυο, τόσο λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει στο twitter, όσο και για ενδιαφέρον που προκαλεί το υπουργείο στο οποίο προΐσταται. Από το σύνολο των αναφορών στο πρόσωπό του ξεχωρίζουν δύο θεματικές.  Η μία έχει ως αντικείμενο τη διεθνή διάσκεψη για το χρέος και τις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η δεύτερη σχετίζεται με τη θέση που ανέπτυξε στο twitter για “τη δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διαστρεβλώνουν (την πραγματικότητα)” αναφερόμενος στην πρώτη “κίνηση” εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας”. Η πρώτη είδηση έγινε δεκτή με 67% θετικά συναισθήματα και 18% αρνητικά, ενώ η δεύτερη συγκέντρωσε 56% θετικών αναφορών και 22% αρνητικών αναφορών.

Η ανάλυση του Palo Professional επισημαίνει ότι οι υψηλές αναφορές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, της τάξης των 31.997 για το διήμερο 27-29/1 στα social media, δείχνουν ότι διατηρείται η δυναμική που είχε αναπτυχθεί προεκλογικά.

Θέματα ενδιαφέροντος
Σε γενικές γραμμές το Διαδίκτυο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και με πληθώρα αναρτήσεων τα θέματα, που αφορούσαν τα μέτρα ύψους €8,2 δις, που ανακοίνωσαν τα στελέχη της Κυβέρνησης, πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτά ήταν η παραμονή της ΔΕΗ  υπό την ιδιοκτησία του Δημοσίου, η παροχή δωρεάν ρεύματος για 300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, η άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751.

Επίσης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε θέματα σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών, την αποκατάσταση των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, αλλά και των Σχολικών Φυλάκων, που βρέθηκαν εκτός Δημοσίου.

Μεγάλη κινητικότητα προκάλεσαν και εξαγγελίες, όπως η ανάκληση του μέτρου της διαθεσιμότητας, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η διατήρηση της κυριότητας του Δημοσίου στο λιμάνι του Πειραιά, η κατάργηση του εισιτηρίου των €5 στα νοσοκομεία και του €1 για συνταγές, η παροχή ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι €700 το μήνα.

Τα παραπάνω μέτρα έγιναν, κατά μέσο όρο, δεκτά σε ποσοστό 33% με θετική διάθεση και σε 17% με αρνητική.

Οι επιδόσεις των Υπουργών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Palo Professional, στην κατάταξη των Υπουργών με τις περισσότερες αναφορές ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, με 608 αναφορές με 96  θετικά και 54 αρνητικά συναισθήματα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, με 597 αναφορές και με 134 θετικά και 58 αρνητικά συναισθήματα, ο υπουργός Εργασίας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, με 507 αναφορές με 111 θετικά και 25 αρνητικά συναισθήματα, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, με 428 αναφορές και με 126  θετικά και 12 αρνητικά, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, με 362 αναφορές και με 125 θετικά και 26 αρνητικά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Τσιρώνης με 262 αναφορές με 133 θετικά και  15 αρνητικά συναισθήματα.