Νέα

47η η Ελλάδα μεταξύ 130 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015

bussinpeople

Μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, πετυχαίνει η Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει, πλέον, την 47η θέση μεταξύ 130 χωρών, που εξετάζει ο Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI). Επιπλέον, η χώρα μας, με γενική βαθμολογία 42 στα 100 στο δείκτη GEI, κατέχει σε περιφερειακό επίπεδο την 29η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες.

Στις δέκα χώρες του κόσμου που πέτυχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων μεταξύ 2014-2015Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν (με σειρά βαθμολογίας): ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη. Στον αντίποδα, στις  τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται το Σουρινάμ, η Γουατεμάλα, το Πακιστάν, το Μπουρούντι, η Αιθιοπία, το Τσαντ και η Γκάνα, το Μαλάουι, η Ουγκάντα και το Μπαγκλαντές.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του GEI, η Ελλάδα μεταξύ 2014 και 2015 κατάφερε να κερδίσει 4,5 βαθμούς, επίδοση, που την κατατάσσει στις δέκα χώρες του κόσμου, με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Τσεχία, το Ιράν, οι ΓΠΑ και η Ισπανία συνθέτουν αυτή τη δεκάδα των χωρών.

Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνει ο δείκτης GEI, η Ελλάδα παρουσιάζει μια αμφίσημη εικόνα, διαθέτοντας ισχυρά "χαρτιά", αλλά και εγγενείς αδυναμίες. Ως δυνατά σημεία αξιολογούνται οι δεξιότητες των επιχειρήσεων σε στάδιο εκκίνησης, το ανθρώπινο δυναμικό, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, και η διεθνοποίηση.

Βαθμολογία και κατάταξη χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015

Αδύνατα σημεία
Αντίθετα, το μεγαλύτερο πρόβλημα, που εντοπίζεται στη χώρα μας, είναι η γνωστή γραφειοκρατία της Ελλάδας, η οποία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις επιχειρηματικές της δυνατότητες. Όπως επισημαίνεται, παρ’ ότι έχουν γίνει βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της, όσον αφορά την αξιοποίηση του επιχειρηματικού δυναμικού της προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι 10 καλύτερες βελτιώσεις επιδόσεων στον Παγκόσμιο Δείκτη Επιχειρηματικότητας 2015

Ο δείκτης
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικότητας 2015 (GEI), που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο GEDI, δείχνει ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται γενικά σε άνοδο σε όλο τον κόσμο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Σύμφωνα με το Δείκτη, τα ποσοστά της επιχειρηματικότητας τείνουν να είναι υψηλότερα στις πλουσιότερες χώρες και διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές προκλήσεις και έχουν άλλες προτεραιότητες, όσον αφορά την ανάπτυξη των οικοσυστημάτων τους.

O δείκτης GEI, που αποτελεί μια κλίμακα ανάλυσης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε 130 χώρες - από την Αλβανία μέχρι και τη Ζάμπια - αξιολογεί τις επιχειρηματικές δυνατότητες σε παγκόσμιο επίπεδο στο 52% και θα παρουσιαστεί σε Συνόδους σχετικά με τη διαμόρφωση πολιτικών και σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας.

Η έκθεση παρέχει μια λεπτομερή εξέταση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδυάζοντας μεμονωμένα στοιχεία, όπως η αναγνώριση ύπαρξης ευκαιριών και η αντίληψη κινδύνου με θεσμικά συστατικά, όπως το μέγεθος των αγορών κεφαλαίων, η παγκοσμιοποίηση και η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ