Νέα

Wearable συσκευές και υψηλή τεχνολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

wearable_tech

Στην αιχμή της καινοτομίας, με την παραγωγή δικών της προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως οι wearable συσκευές, επιχειρεί να βρεθεί η Ευρώπη. Προφανής στόχος είναι να ανατρέψει τις εις βάρος της ισορροπίες σε επίπεδο καινοτομίας, που δίνουν σήμερα τεχνολογικό προβάδισμα σε διεθνείς ανταγωνιστές, όπως οι ΗΠΑ και η Ασία. 

Hands on εμπειρία με συσκευές υψηλής τεχνολογίας made in Europe είχαν οι ΕυρωβουλευτέςΈνα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ενιαία ψηφιακή αγορά, τη θεσμική κατοχύρωση της οποίας προωθεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισπεύδοντας σχετικά νομοθετικά μέτρα, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε εκκρεμότητα. Κοινή εκτίμηση είναι ότι η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Ε.Ε., καθώς και να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τα παραπάνω θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο σχετικής ημερίδας, που διοργάνωσε η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια της οποίας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ειδικοί  αντάλλαξαν απόψεις για τις τάσεις της σημερινής αγοράς και τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία πληροφοριών και τεχνολογιών, καθώς και θέματα ουδετερότητας του διαδικτύου και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Την ημερίδα άνοιξε η ευρωβουλευτής Róża Thun (ΕΛΚ, Πολωνία), η οποία επιχείρησε, με συγκεκριμένα παραδείγματα, να ρίξει μια ματιά στο μέλλον της τεχνολογίας: "Κλείνοντας το μάτι, ενώ φοράς έξυπνα γυαλιά, θα καλείς το αυτόματο ταξί που σε αναγνωρίζει  και μόλις μπεις βάζει τη μουσική που σου αρέσει. Σε πηγαίνει στα μαγαζιά, όπου κάνεις τα ψώνια σου χωρίς να βγάλεις πορτοφόλι, γιατί η πληρωμή γίνεται αυτόματα ή δεν σε πάει καν στα μαγαζιά, γιατί μπορείς να ψωνίσεις ό,τι θέλεις από το Ίντερνετ και να τα παραλάβεις από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θα τα φέρει στο σπίτι σου", ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας της η Ευρωπαία ευρωβουλευτής.

"Όνειρο ή εφιάλτης, όλες οι προαναφερθείσες τεχνολογίες υπάρχουν ήδη ή θα είναι διαθέσιμες μέχρι το 2020", σύμφωνα με τον Νικ Σόνεμαν (της εταιρίας FutureCandy), ο οποίος μίλησε για τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις της αγοράς της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). "Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν υιοθετούν έγκαιρα τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα, ο κύριος όγκος της τεχνολογικής καινοτομίας παράγεται εκτός Ευρώπης και ο λόγος γι’ αυτό είναι η ίδια η νοοτροπία των Ευρωπαίων, που δεν προκρίνει την καινοτομία", επεσήμανε ο κ. Σόνεμαν.

Hands on εμπειρία
Άλλωστε, αρκετές από τις συσκευές, που απαιτεί το σενάριο, κυκλοφορούν ήδη και κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν.  Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση νέων προϊόντων, όπως τα Vuzix Glass (έξυπνα γυαλιά), το Leap Motion (σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο του υπολογιστή με χειρονομίες) και το Oculus Rift (ακουστικά που οδηγούν σε εικονική πραγματικότητα).

Πάντως, από την πλευρά της, η Ευρωβουλευτής Liisa Jaakonsaari (Σοσιαλιστές, Φινλανδία), αναρωτήθηκε κατά πόσο σε αυτήν την ψηφιακή επανάσταση λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ηλικιωμένων, καθώς εξαπλώνονται όλες αυτές οι καινοτομίες.

Υστέρηση
Σύμφωνα με τον κ. Ρόμπερτ Άτκινσον (του αμερικανικού ινστιτούτου ITIF - Information Technology and Innovation Foundation) η Ευρώπη βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της παραγωγικότητάς των επιχειρήσεων της: "ένας λόγος γι αυτό είναι η έλλειψη των οικονομιών κλίμακας, που θα μπορούσε να αποφέρει η ανάπτυξη πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς και επιχειρήσεων με αντίστοιχο μέγεθος", τόνισε ο ίδιος.

Μηχανές προόδου ή ανεργίας;
Για τον κ. Σόνεμαν, στο εγγύς μέλλον θα πάψουμε να χρειαζόμαστε "οδηγούς ταξί και ταχυδρόμους" γιατί "θα μας περιβάλλουν αυτόματες μηχανές". Στη δε ερώτηση της Kaja Kallas (Φιλελεύθεροι, Εσθονία) "και τι θα απογίνουν οι άνεργοι οδηγοί ταξί και ταχυδρόμοι", ο Σόνεμαν απάντησε ότι η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, για να σημειώσει ότι μόνο στη Γερμανία, η άνοδος του Facebook και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησε 100.000 θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ