Νέα

Οι επενδύσεις στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών μονόδρομος, για να αποκτήσει η Ε.Ε. προβάδισμα έναντι ΗΠΑ - Ασίας

telecom_m



Να επιταχύνει τον e-βηματισμό της, που σήμερα εξακολουθεί να είναι βραδύτερος του αντίστοιχου σε ΗΠΑ και Ασία, θωρακίζοντας, ταυτόχρονα, την ψηφιακή της αυτονομία, ζητούν από την Ευρώπη, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Η επένδυση σε υποδομές και δίκτυα, που θα επιτρέψουν στην ευρωπαϊκή αγορά να "ανεβάσει ταχύτητα" και να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, θεωρείται πλέον μονόδρομος, με δεδομένη την "υπεροπλία" των ΗΠΑ και της Ασίας σε επίπεδο συσκευών και στην παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ.



Το παραπάνω σκεπτικό, το οποίο συμμερίζονται οι μεγάλοι παίκτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, εξήγησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, κ. Timotheus Hottges, κατά την ομιλία του προς τους μετόχους του ομίλου. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό στρατηγικό στόχο, που είναι η αναβάθμιση της θέσης της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά, με άξονα το Machine 2 Machine και το cloud computing.

Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, όπως άλλωστε και οι λοιποί παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς, θεωρούν μείζον ζητούμενο προς αυτήν την κατεύθυνση τις υποδομές, με δεδομένο ότι τομείς, όπως το hardware και γενικά οι συσκευές, αλλά και οι υπηρεσίες Ίντερνετ, αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης των αμερικανικών, αλλά και των ασιατικών - κυρίως των κινεζικών - επιχειρήσεων. "Αν χάσουμε και τις υποδομές θα χάσουμε την ψηφιακή μας ανεξαρτησία" , ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής επιχείρησης. "Κάθε σύγκριση με την αμερικανική και την αγορά της Ασίας θα προκαλούσε απογοήτευση. Θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε αποσπασματικά τις επιμέρους αγορές και να αρχίσουμε να βλέπουμε την Ευρώπη ως μία κοινή αγορά”, σχολίασε σχετικά ο κ. Hottges.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η πρόταση της DT, την οποία σαφέστατα και συμμερίζονται άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών, περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διευκολύνει τις επενδύσεις σε δίκτυα επόμενης γενιάς, ώστε να μπορέσει συνολικά η Ευρώπη να ανεβάσει ταχύτητα. Έτερη πρόταση αφορά την κατανομή του φάσματος συχνοτήτων σε όλη την Ευρώπη, μέσω ενός ενιαίου ορθολογικού πλαισίου, αλλά και ο καθορισμός μιας κοινής στρατηγικής για τη μείωση των τελών περιαγωγής.

Διαμάχη με ΟΤΤs
Στο μεταξύ, βαθαίνει, όπως ευκρινώς προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της DT, το ρήγμα μεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Ευρώπης και διεθνών κολοσσών, που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών ίντερνετ. Το στίγμα των προθέσεων της πρώτης πλευράς έδωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, κ. Timotheus Hottges, κατά την ομιλία του προς τους μετόχους του ομίλου. Αναφερόμενος στους αποκαλούμενους over the top players (OTT), όπως η Google, η Apple, το Facebook, οι οποίοι αποκτούν όλο και πιο διευρυμένο ρόλο και στην αγορά των επικοινωνιών, ο επικεφαλής της DT ζήτησε να θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, με κοινούς όρους και προϋποθέσεις, που θα αφορά και τους παρόχους Ίντερνετ, οι οποίοι σημειωτέον σήμερα δεν υπόκειται σε κάποια ρύθμιση.

Αναρωτήθηκε δε για ποιο λόγο οι ΟΤΤs πάροχοι, όπως η Google και άλλες, δεν ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. “Έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, τα οποία χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν κερδόφορα, διαφημιστικά, επιχειρηματικά μοντέλα. Στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους δεν θα επιτρεπόταν ποτέ να το κάνουμε αυτό”, υπογράμμισε, κατά την ομιλία του, εκφράζοντας μια άποψη, την οποία συμμερίζονται οι μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί παίκτες της Ευρώπης.

Όσον αφορά την αντίθεση μεταξύ τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, οι πρώτες υποστηρίζουν ότι οι ΟΤΤs θα πρέπει να τους καταβάλουν ένα είδος τέλους, προκειμένου να χρησιμοποιούν τις υποδομές τους, τις οποίες "χτίζουν" μέσα από επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Οι διαδικτυακοί παίκτες, από την πλευρά τους, διαφωνώντας με την εν λόγω άποψη, υποστηρίζουν ότι χωρίς τις δικές τους υπηρεσίες, οι πάροχοι δεν θα μπορούσαν να έχουν έσοδα από τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν. Μάλιστα απόψεις αντίστοιχες με αυτές της Deutsche Telekom, έχουν εκφράσει, κατά καιρούς και η Vodafone και η AT&T και η Orange.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ