Νέα

Η Ευρώπη προσβλέπει στον “εξευρωπαϊσμό” της ψηφιακής πολιτικής

peopletech12

Τον εξευρωπαϊσμό της ψηφιακής πολιτικής επιχειρεί να κάνει πράξη η Ε.Ε., στοχεύοντας στην ανάδειξη της Ευρώπης σε ισότιμου εταίρου των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας στην ψηφιακή οικονομία. Το “ψηφιακό όραμα” για την Ευρώπη έχει ως στόχο την παραγωγή καινοτομιών Made in Greece σε όλους τους σημαντικούς τομείς της ψηφιακής οικονομίας - όπως στη Βιομηχανία 4.0, ευφυείς τεχνολογικές υπηρεσίες και τα Big Data”.

Την “Ψηφιακή Ένωση της Ευρώπης” οραματίζεται η Ε.Ε., σύμφωνα με τον Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και ΚοινωνίαςΤο στίγμα των σχετικών προθέσεων έδωσε ο  Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κ. Günther Oettinger, κάνοντας λόγο για την “Ψηφιακή Ένωση της Ευρώπης” σε ομιλία του στη διεθνή έκθεση Πληροφορικής, CEBIT, που διεξάγεται στο Ανόβερο.

Σύμφωνα με τον κ. Oettinger, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, εξακολουθεί να αποτελείται από 28 κατακερματισμένες ψηφιακές αγορές: “συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε 28 κατακερματισμένα σιλό, με πολλά μειονεκτήματα για όλους τους συμμετέχοντες”, τόνισε ο ίδιος.

Όπως σημείωσε, “σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούνται κανόνες για την περιαγωγή και για έναν ενιαίο ορισμό της ουδετερότητας του διαδικτύου”. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Επιτροπή ευελπιστεί να υποβάλει πρόταση για έναν ενιαίο νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας εντός του τρέχοντος έτους.

“Μόνο με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να θεσπίσουμε πρότυπα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, να επιτύχουμε δεσπόζουσα θέση στην αγορά και ταυτόχρονα, να διασφαλίσουμε την ψηφιακή κυριαρχία μας”, υπογράμμισε.

Ο Γερμανός Επίτροπος σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι σημαντικό να προβληθεί η σύνδεση των θέσεων εργασίας, που σχετίζονται με την Πληροφορική, με τους τομείς σπουδών. “Αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση για 150.000 επιπλέον ειδικούς Πληροφορικής στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας”, υπογράμμισε ο Επίτροπος.

Τιμώμενη χώρα η Κίνα
Στο επίκεντρο της φετινής CEBIT βρίσκεται η ψηφιοποίηση της οικονομίας, η οποία επηρεάζει, πλέον, όχι μόνον την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Άλλωστε, το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι “d!conomy”, το οποίο απηχεί, ακριβώς, την τάχιστη είσοδο της ψηφιοποίησης σε όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 3.300 εκθέτες από 70 χώρες του κόσμου. Ισχυρότατη είναι, φέτος, η συμμετοχή των Κινέζων εκπροσώπων της ψηφιακής οικονομίας, καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή CEBIT. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερες από 600 κινεζικές επιχειρήσεις δίνουν το παρόν στην έκθεση, μεταξύ αυτών οι ZTE, Alibaba, Xiaomi, Lenovo, Hisense, Neusoft, Huawei και Datang Telecom. 

Κεντρικό θέμα της φετινής CeBIT, που ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου, είναι η ψηφιακή οικονομία και ειδικά, οι ασύρματες συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, μέσω των 5G συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ