Νέα

Πληθώρα καταγγελιών στην Ελλάδα, για παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, το 2014

internet-security2

Σωρεία καταγγελιών, για παράνομο περιεχόμενο ή δραστηριότητα στο Ίντερνετ, υπέβαλαν οι Έλληνες καταναλωτές και το 2014, με την πλειοψηφία τους να αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, καθώς και οικονομικές απάτες μέσω Διαδικτύου. Ο συνολικός αριθμός καταγγελιών, που υποβλήθηκαν στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine στη διάρκεια του 2014, διαμορφώθηκε σε 3.435, ενώ το 2013 οι αναφορές είχαν ανέλθει 3.904. Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός καταγγελιών παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις από έτος σε έτος, οι καταγγελίες των χρηστών γίνονται, πλέον, πιο ποιοτικά στοχευμένες από παρελθόντα έτη.

Το 35% του συνόλου έφτασαν οι καταγγελίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένωνΣύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες η SafeLine, στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, η κατηγορία που διακρίνεται από το μεγάλο αριθμό καταγγελιών, που την αφορά, είναι αυτή της παραβίασης Προσωπικών Δεδομένων, με ποσοστό 35% (από 34% το 2013).

Εντυπωσιακό χαρακτηρίζει η SafeLine το εύρημα ότι η κατηγορία της Παιδικής Πορνογραφίας, με 20% από 12% το 2013, καταλαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό καταγγελιών το 2014. Για πρώτη χρονιά, φέτος, το ποσοστό αυτό έφτασε το 20%, οκτώ ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με το περυσινό έτος. Στην τρίτη θέση των ζητημάτων, που αφορούν το Διαδίκτυο και συγκέντρωσαν τις περισσότερες καταγγελίες στην Ελλάδα το 2014, βρίσκονται οι οικονομικές απάτες με ποσοστό 18% (έναντι 16% ένα χρόνο νωρίτερα).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της Ανοιχτής Γραμμής Safeline, το 7% των αναφορών που έλαβε, το 2014, αφορούσαν σε απειλές, που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο. Εγκλήματα, όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.


Πηγή: Safeline

Τα social media
Τα κοινωνικά δίκτυα, με επικρατέστερο το Facebook, έκαναν - και για το 2014 - ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους, συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο των αναφορών. Συγκεκριμένα, το 30% των καταγγελιών το 2014 σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η τάση αυτή είναι ανοδική τα τελευταία χρόνια.

Από το 2012, καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση των καταγγελιών (845 καταγγελίες), που αφορούσαν το Facebook και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 2013 (η SafeLine έλαβε 1.551 καταγγελίες).

Όπως εξηγεί η Safeline, η έντονη ενασχόληση με τα social media και η εύκολη διάχυση πληροφοριών, μέσω αυτών, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφής εγκληματική δραστηριότητα, ειδικά για ελλιπώς ενημερωμένους χρήστες.

Η Ελληνική Γραμμή καταγγελιών από τον Οκτώβριο του 2005 είναι επίσημο μέλος του INHOPE (Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου www.inhope.org) και λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Safer Internet EL SIC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ