Νέα

Επενδύσεις €350 εκατ., έως το 2020, προβλέπει το σχέδιο δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

peoplewalk

Επενδύσεις, ύψους τουλάχιστον €350 εκατ. έως το 2020, περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, το οποίο παρουσίασε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παραμονές των εκλογών. Το Σχέδιο Δράσης στηρίζεται στην Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 - 2020, η οποία έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ) και αποτελεί έναν οδηγό έργων με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Περιλαμβάνει νέα έργα, όπως η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακίων, αλλά και παλαιότερα, όπως αυτό του εθνικού ληξιαρχείουΤο σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση νέων έργων, όπως η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακίων, προϋπολογισμού €40 εκατ., αλλά και παλαιότερες δράσεις, όπως αυτή του εθνικού ληξιαρχείου, με προϋπολογισμό περί τα €12 εκατ. Στοχεύει δε στο ριζικό εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα, μέσα από την παραγωγική αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το Υπουργείο, κατά τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Δράσης, η χρηματοδότηση της υλοποίησης του θα προέλθει, κυρίως, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014 – 2020”, ύψους €486.913.888. Το σύνολο των €377.228.416, που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα €109.685.472, που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις των ΤΠΕ τα επόμενα χρόνια.

Όπως διευκρίνισε το Υπουργείο, πρόκειται για ένα αρχικό διετές σχέδιο δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (ΗΛΔΙΑ), το οποίο είναι κυλιόμενο πρόγραμμα, εξεταζόμενο, αξιολογούμενο και αναθεωρούμενο τουλάχιστον σε ετήσια βάση ή όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σχέδιο 2014 – 2015, μετά από την ετήσια αξιολόγηση και αναθεώρησή του, θα μετατραπεί στο σχέδιο 2015 - 2016, κ.ο.κ. Κάθε διετές πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δράσεις, που θα ολοκληρωθούν εντός της διετίας, καθώς και πράξεις σχεδιασμού και ωρίμανσης για τα έργα της επόμενης διετίας.

Παραδείγματα έργων
Στο πλαίσιο του Σχεδίου έχουν προδιαγραφεί 64 δράσεις, κάποιες από τις οποίες εκτείνονται πέραν του 2015. Μεταξύ των νέων έργων, που περιλαμβάνονται σε αυτό, εντάσσεται, για παράδειγμα, δράση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ψηφιοποίηση του εντύπου αρχείου των υποθηκοφυλακίων και την παροχή σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με προϋπολογισμό €40 εκατ., αλλά και το μεταφερόμενο έργο του Εθνικού Ληξιαρχείου με προϋπολογισμό €11,374 εκατ. Επίσης, στα νέα προτεινόμενα έργα εντάσσεται το "Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Διαδικασία Β' Φάση", προϋπολογισμού €15 εκατ., αλλά και δράση για την εφαρμογή συστημάτων και διαδικασιών “Ηλεκτρονικής Υγείας” (Ε-Health), προϋπολογισμού €11,5 εκατ.

Παρακολούθηση
Για την παρακολούθηση της προόδου εκτέλεσης του Σχεδίου προτείνονται συγκεκριμένοι δείκτες, μεταξύ των οποίων και ο κατά 100% βαθμός ολοκλήρωσης των παρεχόμενων 20 υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Ψηφιακού Θεματολογίου μέχρι το τέλος του 2016.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η δημιουργία πλήθους νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών με αποδέκτες τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και το Κράτος, οι οποίες θα συμβάλουν στην ταχεία ψηφιακή αναβάθμιση της ελληνικής κοινωνίας και την τόνωση της ανάπτυξης, η εγκαθίδρυση, με όχημα την τεχνολογία, συνθηκών διαφάνειας και λογοδοσίας στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων.

Οι σημαντικότερες καινοτομίες, που θα υιοθετηθούν, περιλαμβάνουν τις τεχνολογίες IaaS (Infrastructure-as-a-Service) καιSaaS (Software-as-a-Service), ώστε να γίνει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση  των τεχνολογιών κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (GCloud). Άλλες τεχνολογίες είναι αυτές της διαχείρισης δεδομένων (Data-DrivenDecisionMaking, DataProcessing/BigData/DataMining/DataGovernance), ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ασφάλεια και ιδιωτικότητα  πληροφοριακών συστημάτων (υποδομών, δικτύων,  εφαρμογών, υπηρεσιών, δεδομένων, χρηστών) και στην ασφάλεια υπολογιστικού νέφους.

Οφέλη
Ειδικότερα, οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: 

- Βελτιώνουν την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω μοναδικού σημείου πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με παράλληλη ψηφιακή αναβάθμιση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

- Μειώνουν τη γραφειοκρατία μέσω της απλούστευσης και ψηφιοποίησης των διαδικασιών, τα διοικητικά βάρη, καταργούν την υποβολή δικαιολογητικών μέσω της διαλειτουργικότητας και ηλεκτρονικής συνεργασίας των πληροφορικών συστημάτων του Δημοσίου.

- Ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία με όχημα την αναβάθμιση του “Προγράμματος Διαύγεια” και των ελεγκτικών μηχανισμών.

- Βελτιώνουν την αξιοποίηση και διαχείριση των χρηματοοικονομικών και δημοσιονομικών πόρων, του ανθρώπινου δυναμικού, των πληροφορικών υποδομών του Δημόσιου Τομέα σε ό,τι αφορά στα δίκτυα και στη δημιουργία σύγχρονου κυβερνητικού κέντρου δεδομένων και των διαδικασιών ηλεκτρονικών προμηθειών.

- Δημιουργούν νέες ευκαιρίες χρήσης και αξιοποίησης των δημόσιων δεδομένων, ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, παράγοντας νέες υπηρεσίες σημαντικής προστιθέμενης αξίας και νέες θέσεις εργασίας.

- Βελτιώνουν την ψηφιακή μόρφωση και την κοινωνική ένταξη και τη διευκόλυνση γρήγορης πρόσβασης στο διαδίκτυο χωρίς εξαιρέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ