Νέα

Η Ευρώπη βάζει τα θεμέλια για την ασφαλή πλοήγηση των drones

dronesnew

Υπάρχει μια αγορά, που σήμερα βρίσκεται στα σπάργανα, αλλά σε μια δεκαπενταετία θα έχει οικονομικό αντίκτυπο άνω των €10 δις ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και θα απασχολεί άμεσα πάνω από 100.000 άτομα. Ο λόγος για την αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα γνωστά drones, η οποία απασχολεί σοβαρά αυτήν την περίοδο όχι μόνο τη βιομηχανία του κλάδου, αλλά και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τώρα βάζει τα θεμέλια για την ανάπτυξή της. Σε ερευνητικό επίπεδο, μείζονος σημασίας παράμετρος είναι η ασφάλεια. Την ασφαλή και αποτελεσματική εναέρια κυκλοφορία μεγάλου αριθμού drones προωθεί το ευρωπαϊκό δίκτυο SESAR (SESAR JU), υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της Ε.Ε. “U-space”, ενός συστήματος, που καθιστά τα drones ορατά στις αρμόδιες αρχές και χαράζει το δρόμο για τη αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας τους.

Ευρωπαϊκό έργο τεχνολογιών geofencing για την εφαρμογή του συστήματος ασφαλούς πλοήγησης drones “U-space”Το έργο “Geosafe” αποτελεί μέρος βασικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη της χρήσης των drones.  Διασφαλίζοντας μια πορεία πτήσης των drones, ώστε να αποφεύγονται οι καθορισμένες ζώνες, οι τεχνολογίες geofencing συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια. Είναι απαραίτητες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη δεν θα πετούν σε προστατευμένες περιμετρικές περιοχές γύρω από υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή τα αεροδρόμια. Στόχος του έργου “Geosafe” είναι να εφαρμοστούν υπερσύγχρονες λύσεις geofencing, όσον αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις του “U-space” και να προταθούν βελτιώσεις και συστάσεις για το μελλοντικό ορισμό του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού. 

Δοκιμαστικές πτήσεις
Το “Geosafe” θα βασίζεται σε ένα σύνολο δοκιμαστικών πτήσεων, που θα γίνουν κατά την διάρκεια ενός έτους, αξιολογώντας μια σειρά διαθέσιμων στο εμπόριο λύσεων, ώστε να προταθεί ένα βελτιωμένο σύστημα geofencing, αλλά και τεχνολογικές βελτιώσεις για τα αυτοματοποιημένα drones. Οι 280 δοκιμαστικές πτήσεις θα διεξαχθούν στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Λετονία το τρέχον έτος. Οι δοκιμές αυτές αποσκοπούν στον έλεγχο όλων των πιθανών καταστάσεων, που θα αντιμετωπίσει ένα drone σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Του έργου ηγείται η εταιρεία Thales, υποστηριζόμενη από τις Aeromapper, AirMap, Atechsys και SPH Engineering. Η Thales, μια εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια σε ό,τι αφορά τα drones για στρατιωτική χρήση, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό αεροσκαφών και τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, σχεδιάζει συστήματα ύψιστης ασφάλειας, που προορίζονται για τις αερομεταφορές του μέλλοντος. 

Το δίκτυο
Ο τεχνολογικός πυλώνας της πρωτοβουλίας για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, το SESAR στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό δίκτυο SESAR ιδρύθηκε το 2007, ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας. Το δίκτυο είναι, επίσης, υπεύθυνο για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού γενικού σχεδίου διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο καθορίζει τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για την Έρευνα και Ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ