Νέα

Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα

digital_agriculture

Προχωρά το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού αγροτικού τομέα, προϋπολογισμού, €33 εκατ., με το σχετικό διαγωνισμό να αναμένεται σήμερα, όπως γνωστοποίησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κύριος Νίκος Παππάς. Το έργο της “Ευφυούς Γεωργίας” αποτελεί μια παρέμβαση για τη μετάβαση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής από τις παραδοσιακές στις σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο του έργου, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα εγκατασταθούν, πανελλαδικά, εξυπηρετώντας καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα. Στη βάση του έργου, το οποίο θα ωφελήσει 450.000 αγρότες, οι επίγειοι σταθμοί θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, το φυτό, την ατμόσφαιρα, το νερό και την αγροτική εκμετάλλευση, τα οποία, στη συνέχεια, θα αξιοποιούνται -μέσω κατάλληλης επεξεργασίας από την πλατφόρμα- για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και τελικά τη λήψη στοχευμένων αποφάσεων για το κάθε χωράφι ξεχωριστά.

Στο πλαίσιο του έργου, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα εγκατασταθούν, πανελλαδικά, εξυπηρετώντας καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματαΟ κάθε αγρότης θα λαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές με ένα μήνυμα στο tablet ή το κινητό τηλέφωνο του, με το οποίο θα ενημερώνεται για το πότε και που θα πρέπει να λιπάνει ή να ποτίσει, ενώ θα ενημερώνεται και για τυχόν καιρικά φαινόμενα. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής έως 45% για τους αγρότες, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, αλλά και αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Κατανομή
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στο 2019, με τους 1.000 πρώτους τηλεμετρικούς σταθμούς να τοποθετούνται στους 3 πρώτους μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης. Η χωρική κατανομή των 6.500 επίγειων σταθμών θα γίνει και στις 13 Περιφέρειες της χώρας στη βάση των ομάδων καλλιεργειών, αφού ληφθεί υπόψη η μικροκλιματική παραλλακτικότητα. Σε πρώτη φάση, το έργο σχεδιάζεται να καλύψει τις 20 πιο παραγωγικές καλλιέργειες στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών σιτηρά, ρύζι, βαμβάκι, ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά φυτά και σταδιακά θα καλυφθεί το σύνολο της παραγωγής.

Με την παράδοση του έργου, ο αγρότης θα λαμβάνει με sms στο κινητό του ή μέσω application, γεωργικές προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και συμβουλές άρδευσης, θρέψης και φυτοπροστασίας. Επίσης, θα έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα του επιτρέπουν την ψηφιοποίηση των καλλιεργητικών δεδομένων, ενώ προβλέπεται εξειδικευμένη εκπαίδευση των ωφελούμενων μέσω ημερίδων και online επιμόρφωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ