Τηλεπικοινωνίες

Οι μισές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας θα είναι 5G έως το 2029

smartphone-ads

Τις εκτιμήσεις ότι το 5G θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιάς κινητής τηλεφωνίας, επιβεβαιώνει η πορεία της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GSMA Intelligence, μέχρι το 2029 το ήμισυ (51%) των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας θα είναι 5G, ενώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 56% με ορίζοντα τα τέλη της δεκαετίας.

Το 5G είναι η ταχύτερη ανάπτυξη της γενιάς κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας το 1 δισ. συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2022, φθάνοντας το 1,6 δισ. συνδέσεις στο τέλος του 2023 και τα 5,5 δισ. έως το 2030.

Στα τέλη του 2023 ο πλανήτης μετρούσε 1,6 δισ. 5G συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας-Στα 5,5 δισ. έως το 2030

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, 261 πάροχοι σε 101 χώρες είχαν λανσάρει εμπορικές υπηρεσίες 5G και περισσότεροι από 90 πάροχοι από 64 αγορές έχουν δεσμευτεί να κυκλοφορήσουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Από τις 261 διαθέσιμες εμπορικές υπηρεσίες 5G, οι 47 παρέχονται από αυτόνομα δίκτυα 5G (SA), με άλλες 89 προγραμματισμένες αναπτύξεις βραχυπρόθεσμα, που θα επωφεληθούν από τον διαχωρισμό του δικτύου, την εξαιρετικά αξιόπιστη υποστήριξη επικοινωνιών χαμηλής καθυστέρησης και την απλοποιημένη αρχιτεκτονική των δικτύων 5G SA.

10,7 δισ. συνδέσεις ΙοΤ

Η ανάπτυξη των διαθέσιμων δικτύων 5G SA και η υποστήριξη για ιδιωτικά δίκτυα θα υποστηρίξουν έναν τεράστιο αριθμό συνδεδεμένων συσκευών και θα βοηθήσουν στην υλοποίηση του παγκόσμιου οράματος για την ανάπτυξη του IoT στις επιχειρήσεις.

Τα δεδομένα του GSMA Intelligence δείχνουν ότι το τμήμα των επιχειρήσεων μετρά πλέον 10,7 δισ. συνδέσεις IoT έναντι 10,5 δισ. συνδέσεων ΙοΤ σε φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, αυτή η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί, με τις εταιρικές συνδέσεις να υπερδιπλασιάζονται σε 38,5 δισ. έως το 2030. Τα “έξυπνα” κτίρια και η “έξυπνη” κατασκευή αντιπροσωπεύουν το 34% και το 16% των συνολικών εταιρικών συνδέσεων αντίστοιχα.

Εκτοξεύεται η κίνηση δεδομένων-Ο ρόλος του ΑΙ

Το GSMA Intelligence προβλέπει, στο μεταξύ, τετραπλάσια αύξηση της κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από σήμερα έως το 2030, με τις επεκτάσεις στην κάλυψη και τη χωρητικότητα 5G να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, δείχνοντας τη σημασία των συνεχιζόμενων επενδύσεων σε υποδομές. Προβλέπεται ότι η μηνιαία παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ανά σύνδεση, θα αυξηθεί από 12,8 GB το 2023 σε 47,9 GB το 2030.

Η αυξανόμενη χρήση του Generative AI (GenAI) - το 56% των χειριστών δοκιμάζει επί του παρόντος εφαρμογές - θα τροφοδοτήσει επίσης αυτήν την ανάπτυξη. Αυτό θα καθοδηγείται από εφαρμογές συμπεριλαμβανομένης της χρήσης chatbots με δυνατότητα GenAI στην εξυπηρέτηση πελατών ή τη συνεχή ανάπτυξη του περιεχομένου βίντεο και μουσικής που δημιουργείται από AI.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα