Τεχνολογία - Πληροφορική

Έντονη υποχώρηση στην αγορά πληροφορικής και λογισμικού τον Ιούνιο

software-engineering

Έντονη υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 97,9 μονάδες (από 110,3 μονάδες τον Μάιο).

Ο δείκτης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κινήθηκε έντονα χαμηλότερα σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, όταν κινούνται στις 112,7 μονάδες. Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο στην Έκθεση Οικονομικής Συγκυρίας για τον Ιούνιο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, για την τρέχουσα κατάστασή τους, εξασθένησαν αισθητά τον περασμένο μήνα.

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Ιούνιο

Ειδικότερα, διαμορφώθηκαν στις +15 από μονάδες από +33 μονάδες τον Μάιο, ενώ παράλληλα ήπια πτωτικά κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, για να διαμορφωθούν τον Ιούνιο στις +15 μονάδες από +22 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο εξασθένησαν έντονα τον Ιούνιο και διαμορφώθηκαν στις +25 μονάδες (από +44 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο τον Μάιο), όπως αντίστοιχα και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση (+30 από +39 μονάδες). Παράλληλα, οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές διαμορφώθηκαν στις +20 μονάδες.

Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Συνολικά, τo οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εξασθένησε οριακά τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 110,6 μονάδες από 111,0 μονάδες τον Μάιο. H υποχώρηση προήλθε από δύο επιχειρηματικούς τομείς, τη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε ήπια, όπως και οι τομείς των Υπηρεσιών και των Κατασκευών.

“Το κλίμα διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν αύξηση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο επόμενο διάστημα. Στη χώρα μας επηρέασαν το πολιτικό περιβάλλον, οδηγώντας και σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, αν και σχετικά περιορισμένης κλίμακας”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Και προσθέτει: “Οι όποιες επιδράσεις στην οικονομική πολιτική αναμένεται να φανούν από το φθινόπωρο. Στο μεταξύ, η θερινή περίοδος, ήδη, δημιουργεί αυξημένα εισοδήματα λόγω της ισχυρής πορείας του τουρισμού και προσδοκίες πως συνολικά η επίδραση σε διάφορους κλάδους στα εισοδήματα και την απασχόληση θα είναι έντονα θετική”.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο υποχώρησε οριακά τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της διατήρησης των προσδοκιών σε Βιομηχανία, Κατασκευές και Καταναλωτές, με εκείνες σε Λιανικό εμπόριο και Υπηρεσίες να εξασθενούν ελαφρά.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε αισθητά στην Ισπανία (+1,1) ηπιότερα στην Ολλανδία (+0,5), ενώ υποχώρησε στη Γαλλία (-0,7) και την Ιταλία (-0,7). Αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία (-0,2) και στην Πολωνία (-0,1).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα