Τεχνολογία - Πληροφορική

Με ελληνική τεχνογνωσία η εφαρμογή “Ψηφιακός Πολίτης” στην Κύπρο

people_internet

Τις διμερείς τους σχέσεις στο επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού συσφίγγουν Ελλάδα και Κύπρος, με τη χώρα μας να δίνει τεχνογνωσία του “Gov.gr Wallet”, που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία της εφαρμογής “Ψηφιακός Πολίτης” στην Κύπρο.

Ελλάδα και Κύπρος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης, που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους. Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρίας, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η συνεργασία εγκαινιάζεται με το ενδιαφέρον από Κυπριακής πλευράς για την εφαρμογή Gov.gr Wallet, η οποία στην Κύπρο θα υλοποιηθεί ως Gov.cy Digital Citizen. Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Κύπρος θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των εφαρμογών και των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, ώστε να υποστηρίξουν την υλοποίηση και την περαιτέρω προσαρμογή του Gov.gr Wallet και του Gov.cy Digital Citizen προς διευκόλυνση των πολιτών, δράσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ψηφιακή ανταλλαγή εγγράφων

Η συνεργασία φιλοδοξεί να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος, καθώς απώτερος σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη, είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των εφαρμογών, η διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών των δυο Κρατών από το ένα Κράτος στο άλλο με τη χρήση των εφαρμογών για την ταυτοποίηση των πολιτών. Έτερος μελλοντικός στόχος είναι και η απλούστευση της συναλλαγής των πολιτών με το Κράτος μέσω της χρήσης ψηφιακών εγγράφων που έχουν εκδοθεί από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ενός Κράτους από το άλλο.

Η υπογραφή του Μνημονίου, που προβλέπει την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσημης συνάντησης του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, Νικόδημου Δαμιανού. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο.

“Τα τελευταία χρόνια μέσω του Gov.gr Wallet έχουμε δώσει στους Έλληνες πολίτες ένα πολύτιμο εργαλείο, που βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητά τους και μειώνει τη γραφειοκρατία και το ενισχύουμε τακτικά με νέα έγγραφα και δυνατότητες. Αυτή η πορεία μας έχει προσφέρει πολύτιμη γνώση και εμπειρία την οποία επιθυμούμε να μοιραστούμε”, σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου.

Και πρόσθεσε: “Παράλληλα, επιθυμούμε να ανταλλάξουμε γνώσεις από τις αντίστοιχες προσπάθειες, που πραγματοποιούνται στην Κύπρο. Σε αυτήν τη κατεύθυνση εργαζόμαστε, ώστε μελλοντικά μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων των Gov.gr Wallet και Gov.cy Digital Citizen να διευκολύνουμε περαιτέρω τις μετακινήσεις και τις συναλλαγές των πολιτών στις δύο χώρες”.

App Ψηφιακός Πολίτης

Από την πλευρά του, ο κ. Δαμιανού σχολίασε: “Θέτουμε σε πρακτική βάση τη μέχρι τώρα εξαιρετική συνεργασία, που έχουμε αναπτύξει με την Ελλάδα, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρώτο βήμα η υλοποίηση της εφαρμογής Ψηφιακός Πολίτης - το οποίο αποτελεί εξαγγελία του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη – στη βάση του Gov.gr wallet, το οποίο έχει με επιτυχία υλοποιήσει η Ελλάδα”.

Όπως είπε ο ίδιος, “η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, κυρίως ως προς τη ψηφιοποίηση υπηρεσιών και έχει, ήδη, υιοθετήσει επιτυχώς χρήσιμα εργαλεία, που διευκολύνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη. Πιστεύω πως έχουμε πολλά να μάθουμε από τις πρακτικές αυτές”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα