Τεχνολογία - Πληροφορική

Στα $800 δισ. η αγορά public cloud το 2024

cloud-comp2

Στα επίπεδα των $800 δισ. αναμένεται να κινηθεί η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών public cloud, με τον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό και την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης να τροφοδοτούν την περαιτέρω άνοδο. Τα έσοδα της αγοράς των υπηρεσιών public cloud αναμένεται να είναι αυξημένα φέτος κατά 20,5% σε σχέση με το 2023, ενώ παρόμοια αύξηση εκτιμάται και για το 2025.

Ενώ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, θα επιβραδυνθεί ελαφρώς κατά την περίοδο πρόβλεψης έως το 2028, η αγορά θα εξακολουθήσει να κινείται με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 19,5%, φθάνοντας το $1,6 τρισ. Ήδη, το 2023 τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών public cloud “έτρεξαν” με ρυθμό της τάξης του 20%, διαμορφούμενα σε περίπου $670 δισ., σύμφωνα με νέα στοιχεία της IDC.

Τα έσοδα από τις δημόσιες υπηρεσίες Cloud, παγκοσμίως, προσέγγισαν τα $670 δισ. το 2023

Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων από τις δημόσιες υπηρεσίες cloud το 2023 ήταν το Software as a Service - Applications (SaaS - Applications), το οποίο αντιπροσώπευε σχεδόν το 45% του συνόλου της αγοράς. Σύμφωνα με το report της IDC (Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker), το Infrastructure as a Service (IaaS) ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εσόδων, με 19,9% του συνόλου της αγοράς το 2023.

Επιπλέον, το Platform as a Service (PaaS) και το Software as a Service - System Infrastructure Software (SaaS - SIS) συνεισέφεραν το 18,4% και το 17,0% των συνολικών εσόδων αντίστοιχα. Οι κατηγορίες PaaS και SaaS - SIS ήταν οι κατηγορίες με την ταχύτερη αύξηση εσόδων από έτος σε έτος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

public_cloud_1

Οι παίκτες της αγοράς

Οι κορυφαίοι πάροχοι υπηρεσιών public cloud διατήρησαν τις θέσεις τους το 2023. Τα συνδυασμένα έσοδα των πέντε κορυφαίων παρόχων, ήτοι των Microsoft, Amazon Web Services, Salesforce Inc., Google και Oracle, αντιπροσώπευαν - σύμφωνα με την IDC - το 40,5% του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς.

Με προσφορές και στις τέσσερις κατηγορίες της αγοράς, η Microsoft παρέμεινε στην κορυφαία θέση της αγοράς υπηρεσιών public cloud με μερίδιο 16,8% το 2023, ακολουθούμενη από την Amazon Web Services με μερίδιο 12,4%.

“Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί τους οργανισμούς να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους για τις υποδομές. Το δημόσιο cloud IaaS θα είναι μια ελκυστική πηγή για υποδομές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών cloud επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες υπολογισμού, αποθήκευσης και δικτύωσης υψηλής απόδοσης, που απαιτούνται για φόρτους εργασίας τεχνητής νοημοσύνης”, σημειώνει η IDC στο σχετικό report.

Nα σημειωθεί ότι η IDC περιλαμβάνει στα έσοδα της αγοράς υπηρεσιών public cloud τους τομείς του Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), Software as a Service - System Infrastructure Software (SaaS - SIS) και Software as a Service - Applications.

public_cloud_2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα