Τεχνολογία - Πληροφορική

Tα ψηφιακά απόβλητα απειλούν τον πλανήτη

electronic-waste

Μπορεί οι παραδοσιακές προσεγγίσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης πλαστικού, να βρίσκονται στο επίκεντρο των ενεργειών για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο, υπάρχουν λιγότερο προφανείς μέθοδοι, που έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο.

Μια τέτοια μέθοδος είναι η ελαχιστοποίηση των προσωπικών μας ψηφιακών αποβλήτων. “Αν και μπορεί να μην είναι τόσο απτά, όσο τα πλαστικά στον ωκεανό, τα ψηφιακά απόβλητα μπορούν να έχουν πραγματικές συνέπειες για την κατανάλωση ενέργειας και την περιβαλλοντική υγεία”, αναφέρει η Kaspersky.

Τα προσωπικά ψηφιακά απόβλητα αυξάνονται μέσω ενεργειών κατά τη χρήση του Διαδικτύου

Όπως εξηγεί η εταιρεία, τα προσωπικά ψηφιακά απόβλητα αυξάνονται μέσω ενεργειών στις οποίες πολλοί από εμάς συμμετέχουμε καθημερινά κατά τη χρήση του διαδικτύου. Κάθε email, φωτογραφία, βίντεο και έγγραφο, που αποθηκεύουμε στο διαδίκτυο, απαιτεί ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για την αποθήκευση και τη διαχείριση αυτών των πληροφοριών.

Οι ψηφιακές δραστηριότητες, όπως το streaming υψηλής ευκρίνειας και η χρήση υπηρεσιών cloud, αυξάνουν, επίσης, το αποτύπωμα άνθρακα, λόγω της επεξεργασίας δεδομένων και της συνεχούς κατανάλωσης ενέργειας.

Επιπλέον, η συσσώρευση “ψηφιακής ακαταστασίας”, όπως παλιά email, διπλά αρχεία και αχρησιμοποίητες εφαρμογές, συμβάλλει περαιτέρω στη χρήση ενέργειας, καθώς αυτά τα συστήματα διαχειρίζονται συνεχώς και δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας περιττών ή απαρχαιωμένων δεδομένων. 

“Η αναγνώριση και η ελαχιστοποίηση αυτών των συμπεριφορών μπορεί να μειώσει σημαντικά τα προσωπικά μας ψηφιακά απόβλητα”, σημειώνει η εταιρεία.

Μείωση ψηφιακού αποτυπώματος

Οι ειδικοί της Kaspersky μοιράζονται μερικά hacks για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον ψηφιακή εμπειρία:

- Η αποτελεσματική διαχείριση των ψηφιακών αποβλήτων μπορεί να ενισχυθεί με τη βελτιστοποίηση της χρήσης email. Η κατάργηση της εγγραφής από περιττά newsletter και διαφημιστικά email μειώνει τη ροή των ψηφιακών αποβλήτων, αλλά και το φορτίο στους servers. Η τακτική εκκαθάριση παλιών ή άσχετων email και το άδειασμα του κάδου απορριμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να ελευθερώσει σημαντικές ποσότητες χώρου στον server.

- Η επιλογή ρυθμίσεων χαμηλότερης ποιότητας μειώνει το ψηφιακό αποτύπωμα: Η μείωση της ποιότητας των ρυθμίσεων σε ιστότοπους streaming, ιδίως όταν η υψηλή ευκρίνεια δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χρήση δεδομένων και την κατανάλωση ενέργειας. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν ακούτε ήχο στο παρασκήνιο ή παρακολουθείτε περιεχόμενο σε μικρότερες οθόνες, όπου η βελτιωμένη ανάλυση προσφέρει μικρό όφελος.

- Ο τακτικός έλεγχος των αποθηκευτικών χώρων κάνει τη διαφορά: Η ελαχιστοποίηση των ψηφιακών αποβλήτων επιτυγχάνεται αποτελεσματικά με την τακτική αναθεώρηση και διαγραφή παλιών ή περιττών αρχείων από υπηρεσίες cloud. Είναι, επίσης, χρήσιμο να αποφύγετε την αναπαραγωγή αρχείων σε πολλές συσκευές ή πλατφόρμες.

Επιπλέον, η ενοποίηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως φωτογραφίες και βίντεο και η αφαίρεση αντιγράφων, ενισχύει την αποδοτικότητα της χρήσης ψηφιακών πόρων. Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή για την αποθήκευση εγγράφων είναι οι λύσεις ασφαλείας, καθώς παρέχουν κρυπτογραφημένα θησαυροφυλάκια για προσωπικές πληροφορίες.   

- Η διαχείριση εφαρμογών αυξάνει την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια: Η απεγκατάσταση εφαρμογών και λογισμικού, που χρησιμοποιούνται σπάνια, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον όγκο των αποθηκευμένων δεδομένων και τους πόρους, που απαιτούνται για συντήρηση. Η απενεργοποίηση των ρυθμίσεων αυτόματης εκκίνησης για εφαρμογές, που δεν απαιτούν συνεχή λειτουργία, μειώνει επίσης τη μεταφορά δεδομένων στο παρασκήνιο και την κατανάλωση ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα