Τεχνολογία - Πληροφορική

Οι εταιρείες ενέργειας, πρωταγωνιστές των επενδύσεων στο cloud στην Ευρώπη

energy-2019

Πρωταθλητές επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες cloud στην Ευρώπη, αναδεικνύονται οι εταιρείες ενέργειας για το 2024. Πετρελαϊκές επιχειρήσεις και εταιρείες φυσικού αερίου είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, οι κλάδοι που πραγματοποιούν ήδη και θα κάνουν και στο μέλλον τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο cloud στην Ευρώπη.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών βιομηχανιών με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δαπάνες στο Cloud το 2024 -σύμφωνα με τον Worldwide Software and Public Cloud Services Spending Guide της IDC - οι αυξημένες επενδύσεις των πετρελαϊκών εταιρειών και των επιχειρήσεων φυσικού αερίου στο Cloud συνδέονται εμμέσως - πλην σαφέστατα - με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πετρελαϊκές εταιρείες και επιχειρήσεις φυσικού αερίου, οι μεγαλύτεροι επενδυτές λύσεων cloud στην Ευρώπη

“Τα ισχυρά κέρδη που έχει επιτύχει ο κλάδος της ενέργειας, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς πληροφορικής των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την ικανότητά τους να υλοποιούν έργα καινοτομίας”, αναφέρει στην ανάλυσή της η IDC.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες, θα συνεχίσουν να είναι οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες δαπάνες στο δημόσιο cloud το 2024, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής αξίας της αγοράς.

Πρωταθλήτρια η Πολωνία

Αν και ευρωπαϊκές βιομηχανίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες, οι προοπτικές για το 2024 φαίνονται πιο ελπιδοφόρες. Ο πληθωρισμός αμβλύνεται και η πτωτική τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη αναμένεται να επιταχυνθεί, παρά τις κατά τόπους προκλήσεις.

Αυτή η συγκυρία προφανώς και ευνοεί τις επενδύσεις στο ΙΤ και δη στο cloud. Όσον αφορά τις δαπάνες cloud ανά χώρα, η Πολωνία αναμένεται να βρεθεί για το 2024 στην κορυφή της λίστας των πιο κινητικών χωρών στην Ευρώπη, λόγω των ευνοϊκότερων οικονομικών προοπτικών, που ενισχύονται από την αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, τον χαμηλότερο πληθωρισμό, τους υψηλότερους ονομαστικούς μισθούς και τα αυξημένα κοινωνικά επιδόματα.

Στη βάση της ίδιας λίστας βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, όπου οι δαπάνες στο cloud θα αυξηθούν με τον πιο αργό ρυθμό, καθώς η οικονομία παραμένει ασταθής, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερος από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ανακοινώθηκε ύφεση το 2ο εξάμηνο του 2023.

“Παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, οι δαπάνες στο cloud θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όλες τις βιομηχανίες, υποστηριζόμενες από ισχυρούς παράγοντες, όπως το GenAI, το CloudOps, η ψηφιακή κυριαρχία και η βιωσιμότητα”, αναφέρει η IDC.

Πάνω από 170 δισ. οι δαπάνες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι δαπάνες για τις δημόσιες υπηρεσίες cloud στην Ευρώπη θα ανέλθουν το 2024 σε $171 δισ. και θα φτάσουν σχεδόν τα $300 δισ. έως το 2027, καταγράφοντας πενταετή (2022-2027) σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 21%.

Το Platform-as-a-Service (PaaS) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα μακροπρόθεσμα, τροφοδοτούμενη από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), η οποία θα οδηγήσει σε επενδύσεις, που βασίζονται σε cloud σε υπηρεσίες λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Μακροπρόθεσμα, οι υπηρεσίες λογισμικού και πληροφοριών θα έχουν το υψηλότερο CAGR στην Ευρώπη, με 25% στη διάρκεια της πενταετίας. Ενώ οι προκλήσεις στον τομέα της τεχνολογίας δεν έχουν ακόμη τελειώσει, το GenAI θα είναι ένα κομβικό σημείο και θα υποστηρίζει τις επενδύσεις στο cloud.

“Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του GenAI, οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να εξορθολογίσουν τις διαδικασίες γρήγορα και αποτελεσματικά, υποστηρίζοντας το υπάρχον εργατικό δυναμικό και την κατανομή περισσότερου χρόνου σε στρατηγικές δραστηριότητες”, αναφέρει η IDC.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα