Τεχνολογία - Πληροφορική

Η αξία των συναλλαγών BNPL θα αυξηθεί κατά 106% έως το 2028

online-payments

Disrupt στην αγορά των πληρωμών κάνουν οι συναλλαγής BNPL (Buy Now Pay Later). Νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι έως το 2028, η αξία των συναλλαγών BNPL θα φτάσει τα $687 δισ., ενώ για το 2024 οι αναλυτές βάζουν τον πήχη στα $334 δισ.

Αυτή η ανάπτυξη θα οδηγηθεί από την αύξηση της ωριμότητας της αγοράς και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, υποστηριζόμενη από ρυθμιστικές πρωτοβουλίες και μεγαλύτερη αποδοχή, ιδίως σε περιπτώσεις χρήσης B2B.

Σύμφωνα με τη μελέτη (Global Buy Now Pay Later Market 2024-2028), αρκετές αγορές, όπου το BNPL απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας, έχουν προτείνει ρυθμιστικές αλλαγές, με τη Δανία να είναι η πρώτη χώρα, που εφάρμοσε σχετικούς κανονισμούς.

H αξία των συναλλαγής Buy Now Pay Later θα φτάσει τα $334 δισ. το 2024

Το ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, παρέχει στους καταναλωτές υπηρεσιών BNPL μεγαλύτερη προστασία, αλλά δυνητικά περιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης. “Η διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών για το BNPL αυξάνει την απήχησή του σε ηλικιακές κατηγορίες πολιτών. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες γίνονται όλο και πιο ανοιχτοί στο Buy Now Pay Later, μια τάση που αναμένεται να τροφοδοτήσει με τη σειρά της τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς”, αναφέρει η μελέτη.

Και προσθέτει: “Για να αναπτυχθούν σε όλο και πιο ρυθμιζόμενες αγορές, οι πάροχοι πρέπει να προσαρμοστούν στη νομοθεσία, να δικαιολογήσουν τη χρήση του BNPL έναντι των παραδοσιακών πιστωτικών λύσεων και να ανταμείψουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών”.

Το B2B BNPL κερδίζει έδαφος

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 2023, η αγορά B2B BNPL έφτασε τα $14 δισ. σε αξία παγκοσμίως, καθώς η ευαισθητοποίηση για τις υπηρεσίες αυξήθηκε και οι επιχειρήσεις αναζήτησαν εναλλακτικές πιστωτικές ρυθμίσεις σε ταραχώδεις οικονομικές συνθήκες.

“Ενώ το B2B BNPL θα συνεχίσει να είναι ένα εξειδικευμένο υποσύνολο του BNPL, οι επιχειρήσεις θα υιοθετούν όλο και περισσότερο το Buy Now Pay Later, καθώς μπορεί να παρέχει μια βολική, χαμηλού κόστους πιστωτική επιλογή”, εκτιμούν οι αναλυτές.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο υπηρεσίες Buy Now, Pay Later έναντι της χρήσης πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με έρευνα της Klarna (Shopping Pulse Report), το 53% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι θα επέλεγε υπηρεσίες BNPL για πληρωμές με άτοκες δόσεις και το 32% ότι θα προτιμούσε τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Επιπλέον, το 60% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί χρήσιμο να μπορεί να πληρώσει ένα ακριβό προϊόν σε ισόποσες δόσεις, χωρίς πρόσθετο κόστος ή τόκους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των 16 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 14 προτιμούν υπηρεσίες BNPL έναντι των πιστωτικών καρτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα