Τεχνολογία - Πληροφορική

Πλατφόρμα για τις στρατηγικές τεχνολογίες αποκτά η Ευρώπη

europe-comm

Πλατφόρμα για τις στρατηγικές τεχνολογίες για την Ευρώπη (STEP) αποκτά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλατφόρμα θα στηρίζει επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες στους τομείς της ψηφιακής και υπερπροηγμένης τεχνολογίας, της καθαρής τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας στην Ε.Ε. Θα μειώσει δε τις στρατηγικές εξαρτήσεις της Ε.Ε. και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της.

Η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία της πλατφόρμας στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη στις 20 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο της δέσμης προτάσεων, που σχετίζονται με την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.

Οι πρέσβεις των κρατών μελών στην Ε.Ε. καθόρισαν πρόσφατα τη μερική διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προτεινόμενη πλατφόρμα. Η διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου είναι μερική, διότι η θέση του σχετικά με την πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη της STEP θα εξαρτηθεί από την τελική έκβαση των οριζόντιων διαπραγματεύσεων για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027.

Η μερική εντολή, που καθορίσθηκε, θα χρησιμεύσει ως βάση για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη STEP με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία με το Κοινοβούλιο, ο κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχοι

Στην εντολή του, το Συμβούλιο αποσαφηνίζει τους στόχους και το πεδίο εφαρμογής της STEP και επιβεβαιώνει τη στήριξή του για την υλοποίηση της “σφραγίδας κυριαρχίας” και της δικτυακής πύλης για την κυριαρχία, όσον αφορά τις επενδύσεις που συνδέονται με τη STEP.

Για να διευκολυνθεί η χρήση της διαθέσιμης χρηματοδότησης και να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των χρηματοδοτικών μέσων για επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες, το Συμβούλιο υποστηρίζει τον προσδιορισμό πόρων, που θα στηρίξουν τους στόχους της STEP στο πλαίσιο μιας σειράς υφιστάμενων προγραμμάτων και ταμείων της Ε.Ε. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το InvestEU, το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το Ταμείο Καινοτομίας, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα ταμεία της πολιτικής συνοχής.

Ποσοστά χρηματοδότησης

Το Συμβούλιο συμφωνεί, επίσης, με την πρόταση της Επιτροπής να εφαρμοστεί ποσοστό συγχρηματοδότησης 100% και προχρηματοδότηση 30% για τις προτεραιότητες της STEP στο πλαίσιο της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027 για τα ταμεία της πολιτικής συνοχής, καθώς και με την πρόταση να καταστούν δυνατές οι επενδύσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πίεση στα κράτη-μέλη, το Συμβούλιο συμφώνησε, επίσης, να εφαρμόσει αναδρομικά ποσοστό συγχρηματοδότησης 100% στα προγράμματα συνοχής της περιόδου 2014-2020 κατά την τελική λογιστική χρήση, παρατείνοντας παράλληλα την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων πληρωμής κατά 12 μήνες.

Επιπλέον, το Συμβούλιο συμπεριέλαβε στην εντολή του ορισμένες άλλες διατάξεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τα κράτη-μέλη και τη διευκόλυνση του αναπρογραμματισμού των κονδυλίων για την επίτευξη των στόχων της STEP.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα