Τεχνολογία - Πληροφορική

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Τα χειρότερα πέρασαν, ορατή η ανάκαμψη

laptop-people-finger

Με πτώση των πωλήσεων κατά 13,9% αποχαιρέτησε το 2023 η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία έχει βάσιμους λόγους να προσβλέπει σε θετικό πρόσημο το 2024. Οι πωλήσεις PCs διολίσθησαν στα 259,5 εκατ. τεμάχια το περασμένο έτος έναντι 301,5 εκατ. συσκευών, που διατέθηκαν παγκοσμίως το 2022. 

Πάντως, παρά την πτώση στο σύνολο της περασμένης χρήσης, τις πρώτες θετικές ενδείξεις για ανάκαμψη της αγοράς έδωσε το τελευταίο τρίμηνο του 2023, κατά το οποίο η πτώση περιορίστηκε ποσοστιαία στο 2,7%, με τις πωλήσεις να φθάνουν τα 67,1 εκατ. Συσκευές, από 68,9 εκατ. συσκευές έναν χρόνο νωρίτερα. 

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2023, που ήταν το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του όγκου των πωλήσεων, αν και εξόχως ενθαρρυντικά για την αγορά, δεν ήταν αρκετά να αναστρέψουν τη συνολικά εικόνα. Μάλιστα, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το εορταστικό τρίμηνο του 2023 ήταν οι χαμηλότερες σε όγκο εδώ και 17 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά ανακάμπτει αργά εν μέσω ασθενούς ζήτησης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της IDC (Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker), η αγορά έχει αγγίξει τον “πάτο του βαρελιού” και η ανάπτυξη θα πρέπει να αναμένεται το 2024.

“Σε όλες τις κύριες κατηγορίες τεχνολογίας, η αγορά των υπολογιστών βρέθηκε αναμφισβήτητα στο τρενάκι του τρόμου, όσον αφορά τα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ενώ η αγορά ήταν πτωτική και το 2023 όσον αφορά τις πωλήσεις, κοιτάζοντας προς το μέλλον υπάρχει θετική δυναμική για τους υπολογιστές”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC, εδράζοντας ένα μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας τους στην τεχνητή νοημοσύνη. 

pcs2023_whole_year_

Οι πρωταγωνιστές της αγοράς

Από τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC, προκύπτει ότι όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών υπέστησαν μείωση πωλήσεων το 2023. Η έχουσα την πρωτιά Lenovo, είδε πωλήσεις 59 εκατ. τεμαχίων και μερίδιο αγοράς 22,7%, μειωμένες κατά 13,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Η HP, από την πλευρά της, στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους κορυφαίους παίκτες της αγοράς PCs το 2023, διέθεσε στην παγκόσμια αγορά 52,9 εκατ. συσκευές, όγκος μειωμένος κατά 4,3% έναντι του περασμένου έτους, κατακτώντας μερίδιο 20,4%.

Τρίτη τερμάτισε η Dell με μερίδιο αγοράς 15,4% το 2023 και πωλήσεις 40 εκατ. ηλεκτρονικών υπολογιστών, μειωμένες κατά 19,6% σε σχέση με το 2022. Η Apple με μερίδιο 8,4% και πωλήσεις 21,7 εκατ. συσκευών, μειωμένες κατά 22,4% έναντι του περασμένου έτους, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, ενώ η Asus ήταν αυτή που συμπλήρωσε την κορυφαία πεντάδα με πωλήσεις 16,8 εκατ. τεμαχίων και μερίδιο 6,5% της αγοράς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα