Τεχνολογία - Πληροφορική

Αισθητή βελτίωση στην εγχώρια αγορά πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού

software-engineering

Αισθητή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Νοέμβριο. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 108,7 μονάδες τον Νοέμβριο, από 98,5 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, σε αντίστοιχο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, όταν κινούνταν στις 108,2 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ελαφρά στις +18 μονάδες, ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, διαμορφούμενες στις +29 μονάδες τον Νοέμβριο (από +5  μονάδες τον Οκτώβριο του 2023). Σύμφωνα με την Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης ενισχύθηκαν οριακά και διαμορφώθηκαν στις +47 μονάδες (από +43 μονάδες τον Οκτώβριο).

Στο μεταξύ, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν ελαφρά (+29 από +38 μονάδες), ενώ οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές εξασθένισαν ήπια και διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες.

Το οικονομικό κλίμα

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ελληνική αγορά υποχώρησε ελαφρά τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 106,2 μονάδες, από 106,6 μονάδες τον Οκτώβριο. Στο επιχειρηματικό πεδίο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της οριακής υποχώρησης των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, της ήπιας εξασθένισης στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ οι αισιόδοξες προσδοκίες στις Υπηρεσίες δεν αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες τάσεις. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενεί οριακά.

Γενικά, φέτος, ο δείκτης κλίματος κινείται σε σχετικά υψηλά συγκριτικά με πέρυσι, όταν μάλιστα στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη η κεντρική τάση είναι μάλλον πτωτική. “Αυτήν την περίοδο, το οικονομικό κλίμα κινείται γενικά θετικά, αντανακλά, όμως, και μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες. Οι επιχειρήσεις, στους διάφορους κλάδους, κινούνται σε μια ελληνική οικονομία, που είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι πριν λίγα χρόνια, όμως το κόστος τους αυξάνεται και η ζήτηση αναμένεται πως θα πιεστεί. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, σε ένα επίπεδο γενικής σταθερότητας, αλλά έχοντας ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό την ισχυρή επίπτωση από τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Η εικόνα στην Ε.Ε.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο ενισχύθηκε ήπια τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και καλύτερες προσδοκίες σε Κατασκευές, ενώ οι προσδοκίες σε Βιομηχανία, Υπηρεσίες και Λιανικό Εμπόριο διατηρήθηκαν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε στην Ολλανδία (+2,9), στη Γαλλία (+2,0) και στην Πολωνία (+1,7), ενώ αντίθετα υποχώρησε στην Ισπανία (-1,5) και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία (-0,5) και στην Ιταλία (-0,3).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα