Τεχνολογία - Πληροφορική

Ένα βήμα προ της ανάκαμψης η αγορά υπολογιστών, μετά από 7 τρίμηνα πτώσης

computer-laptop-buy

Ένα βήμα προ της ανάκαμψης βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία μετά από 7 συνεχή τρίμηνα πτώσης αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά ανόδου το 2024. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Canalys, η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα επιστρέψει στο πεδίο με τα θετικά πρόσημα ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2023, πετυχαίνοντας ρυθμό 5%.

Οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, με τις πωλήσεις για το σύνολο του επόμενου έτους να εκτιμώνται στα 267 εκατ. μονάδες, 8% υψηλότερες σε σχέση με το 2023, υποβοηθούμενες από τον κύκλο ανανέωσης των Windows και το λανσάρισμα συσκευών με δυνατότητα AI.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα αποστολών του 2019 έως το επόμενο έτος. Η ανάκαμψη θα προέλθει από τις κυκλοφορίες νέων προϊόντων, ειδικά από μοντέλα με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία των υπολογιστών θα είναι ισχυρός, με τους κορυφαίους παίκτες, τους κατασκευαστές επεξεργαστών και τους παρόχους λειτουργικών συστημάτων, να επικεντρώνονται στην παράδοση νέων μοντέλων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης το 2024, κινήσεις που αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση ανανέωσης, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Canalys, όσο θα εμφανίζονται πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να αναμένεται ταχύτερη ενσωμάτωσή τους στην αγορά των υπολογιστών.

pc_canalys_2023_1


Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Τα τελευταία πέντε τρίμηνα, οι παραδοσιακοί κατασκευαστές υπολογιστών εργάστηκαν σκληρά για να επιλύσουν ζητήματα αποθέματος και δυσκολεύτηκαν να αναζητήσουν μια νέα μηχανή ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις υπολογιστών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το AI PC έχει αναδειχθεί ως το επόμενο “big thing” και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το επόμενο κύμα ανάκαμψης των πωλήσεων το 2024.

“Αναμένουμε ότι οι υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν 50% 10ετές CAGR (σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης) από το 2020 και θα κυριαρχήσουν στην αγορά υπολογιστών μετά το 2026 με αναμενόμενο ποσοστό διείσδυσης άνω του 50%”, αναφέρει από την πλευρά της η εταιρεία ερευνών Counterpoint Research.

Όπως προσθέτει: “Ήδη η Intel, η Qualcomm και άλλοι κατασκευαστές CPU Η/Υ συνεργάζονται στενά με κατασκευαστές υπολογιστών για την επόμενη γενιά βασικών μοντέλων και αναμένουμε να δούμε πολλά νέα προϊόντα να κυκλοφορούν μετά το 4ο τρίμηνο του 2023, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τη βιομηχανία των υπολογιστών”.

Η εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι οι ετήσιες πωλήσεις υπολογιστών θα επιστρέψουν στα προ COVID-19 επίπεδα το 2024: “Αναμένουμε ότι ο όγκος αποστολών της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα το επόμενο έτος, βοηθούμενο από την αντικατάσταση των Windows 11 και το κύμα υπολογιστών AI”.

pc_canalys_2023_3

 

pc_canalys_2023_2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα