Τεχνολογία - Πληροφορική

Προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, αξίας €355 δισ., εξάγει η Ευρώπη

technology_products

Tην εξαγωγική της δραστηριότητα στον τομέα των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας διευρύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2022, η Ευρώπη εξήγαγε e προϊόντα συνολικής αξίας €355 δισ., με την επίδοση αυτή να είναι ενισχυμένη κατά 10% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς το 2021 η αντίστοιχη εξαγωγική δυναμική είχε αξία €322 δισ.

Συνολικά, η Ευρώπη διευρύνει σταθερά τις πωλήσεις της στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, με τις εξαγωγές high tech προϊόντων να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,6% την τελευταία δεκαετία (σ.σ. το 2012 οι εξαγωγές της Ένωσης σε προϊόντα υψηλής αξίας ήταν αξίας €275 δισ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), πρωταγωνιστές των πωλήσεων της Ευρώπης σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας είναι τρεις κατηγορίες, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των συνολικών high tech εξαγωγών.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των ευρωπαϊκών εξαγωγών το 2022 κατείχαν τα ηλεκτρονικά προϊόντα και τα προϊόντα τηλεπικοινωνιών με μερίδιο 26,2% στο σύνολο των εξαγωγών. Εξίσου υψηλή εξαγωγική δυναμική είχαν το 2022 και τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, με συμμετοχή 22,2% στις συνολικές εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ενώ ακολουθεί η κατηγορία επιστημονικά όργανα (με ποσοστό 20,6%).

high_tech_exports1


Η Ευρώπη εξάγει αεροδιαστημικά προϊόντα

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο αμέσως επόμενος πιο ενεργός τομέας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της Ε.Ε. για το 2022 ήταν η αεροδιαστημική με μερίδιο συμμετοχής 11,5% στις συνολικές εξαγωγές και τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα, που συνεισέφεραν ποσοστό 6,1%.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των μηχανών γραφείου, της χημείας, των ηλεκτρικών μηχανημάτων και των προϊόντων τεχνολογίας όπλων, αντιπροσωπεύουν η καθεμία ποσοστό μικρότερο από το 5%.

Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα τεχνολογίας όπλων, αν και ήταν κατηγορία με το μικρότερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, με μέσο όρο 7,0% ετησίως.

Στο μεταξύ, τα επιστημονικά όργανα και τα προϊόντα βιοτεχνολογίας κατέγραψαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,4%. Στον αντίποδα, τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα (-0,7%), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι μηχανές γραφείου (-1,8%) ήταν οι μόνοι κλάδοι που σημείωσαν μείωση στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.

Ωστόσο και οι δύο αυτοί τομείς παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων το 2022 σε σύγκριση με το 2021 με τα μη ηλεκτρικά μηχανήματα να πετυχαίνουν ρυθμό 16,1%, ενώ η κατηγορία των υπολογιστών και των μηχανών γραφείου έτρεξε με 13,6%.

high_tech_exports2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα