Τεχνολογία - Πληροφορική

Έτος σταθεροποίησης για την ευρωπαϊκή αγορά PCs το 2023

laptop

Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την ανάκαμψή της από το παρατεταμένο τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Οι αναλυτές αναμένουν ότι - στη δεδομένη χρονική συγκυρία - η κινητικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα δώσει τον τόνο της σταθεροποίησης στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά υπολογιστών.

Σε σχετική ανάλυσή της, που δημοσιοποίησε χθες, η εταιρεία ερευνών Canalys εκτιμά ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το 2ο εξάμηνο του 2023, με τις ΜμΕ να καθοδηγούν αυτό το σπιράλ της ανόδου.

Η πιο πρόσφατη έρευνα της Canalys δείχνει ότι οι αποστολές υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη (επιτραπέζιοι υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές και σταθμοί εργασίας) μειώθηκαν κατά 17% από έτος σε έτος σε 10,5 εκατομμύρια μονάδες το 2ο τρίμηνο του 2023.

Παρά την υποχώρηση, η επίδοση αυτή συνιστά βελτίωση από το προηγούμενο τρίμηνο, όταν οι αποστολές μειώθηκαν κατά 37%. Κατά τους αναλυτές, η αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και αναμένεται να δει ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2023 και ισχυρότερα κέρδη το 2024.

Οι αποστολές φορητών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 12% σε 8,6 εκατομμύρια μονάδες το 2ο τρίμηνο του 2023, με καλύτερες επιδόσεις από τους επιτραπέζιους υπολογιστές, που υπέστησαν απότομη πτώση 33% στα 1,9 εκατομμύρια μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η αγορά tablet της Δυτικής Ευρώπης συρρικνώθηκε σημαντικά, καθώς οι αποστολές μειώθηκαν κατά 31% σε 4,4 εκατομμύρια μονάδες. Η Canalys προβλέπει ότι για ολόκληρο το έτος 2023 οι αποστολές υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη θα μειωθούν κατά 13% και τα tablet κατά 14%.

pcs_canalys_h1_westeurope1


Σημάδια ανάκαμψης

“Μετά από ένα δύσκολο 1ο εξάμηνο το 2023, η αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης”, αναφέρει η Canalys. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων έχουν ως επί το πλείστον περιοριστεί και η μείωση της ζήτησης έχει σταθεροποιηθεί.

Η προβλεπόμενη ανάπτυξη θα προέλθει, κυρίως, από τις πωλήσεις συσκευών για εμπορική χρήση, ενώ η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών, θα παραμείνει υποτονική. “Ενώ τα επίπεδα εμπιστοσύνης των καταναλωτών δείχνουν σημάδια βελτίωσης, οι προϋπολογισμοί τους επικεντρώνεται πλέον σε άλλους τομείς δαπανών”, σημειώνει η Canalys.

Η εμπορική αγορά προβλέπεται να ξεπεράσει το τμήμα των καταναλωτών το 2023, σημειώνοντας πτώση μόνο 9% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με 21% των πωλήσεων προς καταναλωτές. Οι αποστολές υπολογιστών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αναμένεται να έχουν ένα ισχυρότερο 2ο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σύγκριση με το 2ο εξάμηνο του 2022.

pcs_canalys_h1_westeurope2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα