Startups

Στον τομέα της τεχνολογίας τα περισσότερα mega-deals το 2ο τρίμηνο του 2023

technology_stat_ture

Το οικοσύστημα της τεχνολογίας και δη οι startups του Generative AI συνέχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων Venture Capital (VCs) το 2ο τρίμηνο του 2023. Αν και οι επενδύσεις των VCs παρέμειναν υποτονικές την εξεταζόμενη περίοδο, ο τομέας της τεχνολογίας κατάφερε να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα mega-deals.

“Η επενδυτική δραστηριότητα στο παγκόσμιο οικοσύστημα Venture Capital παραμένει υποτονική και το 2ο τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού ρίσκου, των υποτονικών μακροοικονομικών δεικτών και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης”, επισημαίνει η έκθεση της KPMG “Venture Pulse”.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, παρ’ ό,τι κλάδοι, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η εναλλακτική ενέργεια, συνεχίζουν να είναι ιδιαίτεροι ελκυστικοί για άντληση κεφαλαίων, ο συνολικός όγκος και αξία των συναλλαγών ιδιαίτερα στην Ευρώπη παραμένει σε καθοδική τάση ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Μάλιστα, εκτιμούν ότι σε αυτή την βάση, δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τις προβλεπόμενες επιδόσεις του 3ου τριμήνου τόσο στις συναλλαγές χρηματοδότησης, όσο και αποεπένδυσης.

Σε διεθνές επίπεδο, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC συνέχισαν να συρρικνώνονται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο από τα $ 86,2 δισ. μέσω 10.121 συναλλαγών το 1ο τρίμηνο στα $77,4 δισ. μέσω 7.783 συναλλαγών το 2ο τρίμηνο του 2023.

vc_kpmg_1


O πόλεμος και τα επιτόκια

“Η αύξηση των επιτοκίων, ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός απαιτητικού τριμήνου για τις επενδύσεις VC ανεξαρτήτως περιοχής, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη”, τονίζει η KPMG.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC συγκεντρώθηκε στην αμερικανική ήπειρο, με επενδύσεις ύψους $42,9 δισ., μεταξύ των οποίων έξι συμφωνίες-μαμούθ αξίας άνω των $400 εκατ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας μόλις τα $20,1 δισ., καθώς οι Κινέζοι επενδυτές συνέχισαν να αναβάλλουν τις μεγάλες συμφωνίες.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρέμειναν επίσης στο περιθώριο, με πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και συνολικές επενδύσεις ύψους $13,5 δισ. Ειδικότερα, στην Ευρώπη, οι επενδύσεις VC κατέγραψαν πτώση από τα $14,4 δισ. μέσω 2.676 συναλλαγών το 1ο τρίμηνο στα $13,5 δισ. μέσω 1.861 συναλλαγών το 2ο τρίμηνο του 2023.

vc_kpmg_2


“Καυτές” επενδύσεις στο ΑΙ

Πάντως, κόντρα στη γενική κατήφεια, οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη διατήρησαν τη δυναμική τους το 2ο τρίμηνο του 2023. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε να αυξάνεται μετά την παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022 και την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους $10 δισ. από την Microsoft.

Το 2ο τρίμηνο του 2023, η Google πραγματοποίησε μια επένδυση $450 εκατ. στην Anthropic, ενώ η Amazon ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δύο γλωσσικά μοντέλα μέσω των Amazon Web Services για να υποστηρίξει τη δημιουργία bots για τους πελάτες της.

Η χρηματοδοτούμενη από τη Microsoft εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Inflection πέτυχε, επίσης, μια τεράστια συναλλαγή αξίας $1,3 δισ. στα τέλη του τριμήνου.

“Η τεχνητή νοημοσύνη γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών VC, που αναζητούν την επόμενη επιτυχία τους ή που δεν θέλουν να μείνουν στο περιθώριο των νέων τάσεων, εν μέρει λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος, που μπορούν να παρέχουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας σε ένα ευρύ disruption σε όλους τους κλάδους”, επισημαίνει η ίδια έκθεση.

vc_kpmg_3


Η εικόνα στην Ευρώπη

Οι επενδυτές VC στην Ευρώπη συνέχισαν να κρατούν στάση αναμονής, αναβάλλοντας την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, κυρίως συναλλαγές τελικού σταδίου, στο πλαίσιο της αβεβαιότητας στην αγορά και της έλλειψης ευκαιριών αποεπενδύσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC ($4,1 δισ.) το 2o τρίμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένων των αντλήσεων από την Getir ($475 εκατ.) και την Builder AI ($250 εκατ.). Η Γερμανία προσέλκυσε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο επενδύσεων VC ($1,9 δισ.) - μεταξύ τους οι 1Komma5 ($232 εκατ.), GetYourGuide ($194 εκατ.) και Jolt Energy ($165 εκατ.) ακολουθούμενη από τη Γαλλία ($1,85 δισ.) - συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης $175 εκατ. από την Ynsect.

Σε ήπιους ρυθμούς κινήθηκαν οι επενδύσεις VC στις Σκανδιναβικές χώρες ($964 εκατ.) και στο Ισραήλ ($874 εκατ.) στη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2023.

vc_kpmg_4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα