Έρευνες - Μελέτες

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας στις “έξυπνες” πόλεις

city4age

Τις δυνατότητες της τεχνολογίας να αναδιαμορφώνει την καθημερινότητα των πολιτών, ακόμη και σε τομείς της ζωής, όπως η υγεία, επιβεβαιώνουν οι νέες χρήσεις των ΤΠΕ, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο ρόλος της τεχνολογίας γίνεται πιο ορατός στην καθημερινότητα του πολίτη μέσα από πρακτικές εφαρμογές, που αφορούν τις “έξυπνες” πόλεις.

Έγκαιρη πρόβλεψη των κινδύνων, που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένιση και την άνοια των ηλικιωμένων ατόμωνΣε μία τέτοια εφαρμογή στοχεύει Κοινοτικό έργο για τη δημιουργία ενός καινοτόμου πλαισίου με εργαλεία και υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις ευρωπαϊκές πόλεις, ώστε να ενισχυθεί η έγκαιρη πρόβλεψη των κινδύνων που σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένιση (MCI) και την άνοια (frailty) των ηλικιωμένων ατόμων, είτε βρίσκονται στο σπίτι, είτε κινούνται στην πόλη. 

Βασική ιδέα του έργου City4Age (Horizon 2020 - Research and Innovation Framework Programme), στο οποίο συμμετέχει η ΔΑΕΜ, είναι ότι οι “έξυπνες” πόλεις μπορούν να συλλέγουν δεδομένα, με διακριτικό τρόπο, σχετικά με τις ατομικές συμπεριφορές, που αφορούν στην τρίτη Ηλικία. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη παρέμβαση, όπου κρίνεται απαραίτητο, σε ηλικιωμένους πολίτες.

Οι πιλοτικές λειτουργίες του City4Age αναπτύσσονται και θα εφαρμοστούν σε έξι διαφορετικές πόλεις, σε όλο  τον κόσμο: Αθήνα (Ελλάδα), Μπέρμιγχαμ (Αγγλία), Μαδρίτη (Ισπανία), Μονπελιέ (Γαλλία), Λέτσε (Ιταλία) και Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη). Στις πόλεις αυτές αναπτύσσονται λύσεις με διαφορετικά σενάρια χρήσης σε εσωτερικούς (π.χ. μέσα στο σπίτι, σε ένα κοινοτικό κέντρο κ.α.) και σε εξωτερικούς χώρους μέσα στην πόλη.

Το City4Age στοχεύει, εξάλλου, στην καλύτερη προσαρμογή των κοινωνικών προγραμμάτων και των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι πόλεις, προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα σε ανάγκες σχετικές με την ανίχνευση και πρόληψη κινδύνων που σχετίζονται με προβλήματα υγείας (κυρίως διαταραχές της μνήμης), αλλά και με την τόνωση/ενίσχυση της υγείας, παρέχοντας κίνητρα για να παραμένουν κοινωνικά ενεργοί πολίτες. 

Βιώσιμο οικοσύστημα
Τελικός σκοπός είναι ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικοσυστήματος υπηρεσιών μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον φιλικό για τους ηλικιωμένους. Για την πιλοτική εφαρμογή, που υλοποιεί η ΔΑΕΜ για την πόλη της Αθήνας, έχουν επιλεγεί και  συμμετέχουν δύο Λέσχες του Δήμου Αθηναίων και συνολικά 40 ενεργά μέλη τους. Η παρατήρηση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων γίνεται μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα “City4Age Athens”, η οποία συλλέγει δεδομένα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες στις Λέσχες Φιλίας, αλλά και μέσα στην πόλη.

Η χρήση της έχει ως σκοπό να διευκολύνει την ανίχνευση συμπεριφορικών αλλαγών και κινδύνων, που μπορούν να συσχετιστούν με τη γνωστική εξασθένιση (MCI) και την άνοια (frailty).

Ουσιαστικά, η εφαρμογή αυτή δίνει βασικές πληροφορίες για την κινητικότητα τους, για τη συχνότητα της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες, κ.α., χωρίς να αποθηκεύει ευαίσθητα στοιχεία της προσωπικότητας του χρήστη. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται αρνητική μεταβολή της συμπεριφοράς κάποιου χρήστη, προτρέπει στην ανάπτυξη εξατομικευμένης  παρέμβασης.