Έρευνες - Μελέτες

Προσωρινή ανάκαμψη και μετά νέα πτώση για τις υπολογιστικές συσκευές αναμένει η IDC

laptopfingers1

Για μέση ετήσια πτώση της τάξεως του 1,4% μέχρι το 2021 κάνει λόγο η IDC στις εκτιμήσεις της για την πορεία της αγοράς των προσωπικών υπολογιστών συσκευών (personal computing devices - PCDs), όπου περιλαμβάνονται τόσο οι “παραδοσιακοί” προσωπικοί υπολογιστές, όσο και τα tablets.

Η IDC εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αγορά θα πέσει στα 405,2 εκατ. τεμάχια το 2021 από 435 εκατ. που διαμορφώθηκε το 2016. Σημειωτέο πως η IDC αποφάσισε να προχωρήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της για τις συνολικές πωλήσεις, λόγω ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα πωλήσεις των tablets.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η IDC αναμένει να υπάρξει μία προσωρινή ανάκαμψη - έστω και μικρή - της συγκεκριμένη αγοράς το 2019. Η IDC επισημαίνει ότι η αύξηση που υπήρξε σε αγορές, όπως είναι αυτές της Ευρώπης και της Ασίας, οδήγησε την κατηγορία των “παραδοσιακών” προσωπικών υπολογιστών να παρουσιάσουν μία οριακή αύξηση των πωλήσεων κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, για πρώτη φορά από το 1ο τρίμηνο του 2012.

Όσον αφορά τις τάσεις, η IDC εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των πωλήσεων των επιτραπέζιων υπολογιστών και των “κλασικών” tablets, με τους καταναλωτές να στρέφονται προς τους φορητούς υπολογιστές και τα “αποσπώμενα” tablets δίνοντας έμφαση, πάντως, σε κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι οι εξαιρετικά λεπτοί (ultraslim) και οι “πολυμορφικοί” (convertible) φορητοί υπολογιστές.

Personal Computing Device, Προβλέψεις 2016-2021 (πωλήσεις σε εκατ. τεμ.)

Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker, Μάιος 2017
* Προβλέψεις