Έρευνες - Μελέτες

Μέχρι το 2020, το ήμισυ του χρόνου θέασης θα δαπανάται σε mobile συσκευές

mobilecomm

“Φορητό” είναι το μέλλον της παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου και στην Ελλάδα - όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο - με το ήμισυ του χρόνου θέασης να δαπανάται σε mobile συσκευές, έως το 2020. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα “ConsumerLab TV & Media Report” της Ericsson, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων κατ' απαίτηση (on demand) και βίντεο μέσω κινητών συσκευών εμφανίζει σημαντική αύξηση.

Στην Ελλάδα, η κατανάλωση video on demand αγγίζει το 42% - όσο και το παγκόσμιο ποσοστό - με 34 ώρες, κατά μέσο όρο, την εβδομάδαΠαρουσιάζοντας χθες - για τρίτη συνεχή χρονιά - τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας για την ελληνική αγορά, η Υπεύθυνη Σχέσεων με την Πολιτεία & τις Ρυθμιστικές Αρχές και Επικοινωνίας ΝΑ Ευρώπης της Ericsson, κυρία Μαρία Μπούρα τόνισε ότι μέχρι το 2020, περίπου το μισό του χρόνου θέασης παγκοσμίως θα γίνεται μέσα από κινητά και φορητές οθόνες, ενώ το ήμισυ της προβολής θα δαπανάται σε υπηρεσίες περιεχομένου on-demand, και περίπου το ήμισυ των καταναλωτών θα είναι screen shifters ή mobility centrics. 

Σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη “TV&Media ConsumerLab Report”, η οποία διεξήχθη σε 24 χώρες ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα το ποσοστό χρόνου, που αφιερώνεται στην παρακολούθηση τηλεόρασης και βίντεο μέσω κινητών συσκευών, αυξήθηκε από πέρυσι και για τους έφηβους 16-19 έφτασε το 63%. Επιπλέον, το 30% των καταναλωτών δηλώνει ότι “ενδιαφέρεται πολύ” για προγράμματα χρήσης κινητών δεδομένων, που περιλαμβάνουν απεριόριστο χρόνο ροής (streaming) βίντεο. Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως ανέρχεται στο 40%.

Στο μεταξύ, ο μέσος όρος κατανάλωσης περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή (συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, βίντεο, μέσω σταθερού ίντερνετ, θέατρο και σινεμά), αγγίζει τα €53 ανά ελληνικό νοικοκυριό. Το αντίστοιχο ποσό στις ΗΠΑ αγγίζει τα $186 ανά νοικοκυριό.

Στην ελληνική αγορά η κατανάλωση video on demand αγγίζει το 42% (όσο και το παγκόσμιο ποσοστό) με 34 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα, ενώ στους millennials (ηλικίες 16-34) φτάνει το 52%, ενώ το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό είναι 50%. Επιπλέον, το 53% των τηλεθεατών στην Ελλάδα παρακολουθεί YouTube σε καθημερινή βάση, ποσοστό που αγγίζει το 86%, αν αναχθεί στην εβδομάδα. 

Μαραθώνιοι θέασης
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η παρακολούθηση αριθμού επεισοδίων μιας σειράς κατά βούληση, έχει καταστεί, πλέον, βασικό χαρακτηριστικό της εμπειρίας θέασης τηλεόρασης και βίντεο στην Ελλάδα. Ποσοστό 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κάνει μαραθώνιο τηλεθέασης σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, με το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό να κυμαίνεται στο 71%. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 86% για τις ηλικίες 16-34 (millennials), ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις.

Περιεχόμενο
Σύμφωνα με την ανάλυση της Ericsson, για να μπορέσει ένας πάροχος περιεχομένου να είναι επιτυχής, χρειάζεται να ενθουσιάζει συνεχώς τον καταναλωτή με τέσσερις, κυρίως, τρόπους: να προσφέρει αδιάλειπτη εμπειρία σε όλες τις συσκευές, οπουδήποτε, εξατομικευμένη ανακάλυψη περιεχομένου, καθηλωτικό περιεχόμενο (ποιότητα εικόνας, επαυξημένα δεδομένα και δυνατότητα πρόσβασης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αγαπημένο περιεχόμενο) και τέλος, συνεχή εξέλιξη της συνολικής εμπειρίας θέασης. 

Η μελέτη
Η μελέτη της Ericsson αποτυπώνει τις συνήθειες παρακολούθησης τηλεόρασης και video 1,1 δις καταναλωτών ανά τον κόσμο, καθιστώντας την, μία από τις μεγαλύτερες και πλέον αξιόπιστες έρευνες του είδους παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, το στατιστικό δείγμα αντιστοιχεί σε 5 εκατ. καταναλωτές.