Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώθηκε ο κύκλος εργασιών σε Πληροφορική - Τηλεπικοινωνίες

technology1new1

Βελτιωμένη εικόνα, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, εμφάνισαν οι κλάδοι της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών το 1ο εξάμηνο του 2016 στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, στις υπηρεσίες Πληροφορικής ο κύκλος εργασιών διευρύνθηκε κατά 28,8% το 1ο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα, η επίδοση αυτή είναι πολύ καλύτερη έναντι της αντίστοιχης περσινής, όταν ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες Πληροφορικής είχε βελτιωθεί κατά 16,8%.

Ύφεση 0,3% - 0,5% το 2016 και ανάπτυξη 1,5% - 2% το 2017 προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση του για την οικονομίαΌπως εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία, στις Τηλεπικοινωνίες, επίσης, υπήρξε θετική εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη του κύκλου εργασιών. Ειδικότερα, το 1ο εξάμηνο του 2016 ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 14,9%, όταν η αντίστοιχη περσινή επίδοση ήταν μόλις 0,2%.

Το κλίμα, όπως το αποτυπώνει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση του, είναι καλύτερο φέτος στους δύο κλάδους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και σε επίπεδο προσδοκιών. Στο 9μηνο του 2016, οι εκπρόσωποι της Πληροφορικής εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι (+21,1 μονάδες σε σχέση με έντονες απώλειες 32,0 μονάδων στο αντίστοιχο περυσινό 9μηνο).

Σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, που αφορούν στο 9μηνο του 2016, οι εκπρόσωποι του κλάδου των Υπηρεσιών - όπου ανήκει η Πληροφορική - εμφανίζονται συνολικά περισσότερο αισιόδοξοι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. 

Ύφεση το 2016
Χθες, το ΙΟΒΕ, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κατά το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, πλέον, το Ινστιτούτο προβλέπει ύφεση 0,3% - 0,5% το 2016 και ανάπτυξη 1,5% - 2% για το 2017.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών εκτιμά ότι η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχει ελαφρώς καμφθεί από την ολοκλήρωση της κύριας φάσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου τον περασμένο Μάιο, αλλά και την ανάκτηση της πρόσβασης στο βασικό μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει, στο θέμα των προσφυγικών ροών, τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί.

Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων, οι οποίες αποσύρθηκαν από τις τράπεζες δεν έχει επιστρέψει σε αυτές, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων συνεχίζονται για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί, έστω προσεγγιστικά, το πότε θα αρθούν. Επιπλέον, δεν έχει ξεκινήσει η διαχείριση των “κόκκινων δανείων”, υπό τις δυνατότητες που παρέχει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, διαδικασία με επιδράσεις στα διαθέσιμα κεφάλαια και τον πραγματικό πλούτο επιχειρήσεων και νοικοκυριών που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Επίσης, επισημαίνεται ότι, παρά την άνοδο του μετά το τέλος της αξιολόγησης, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης βρίσκεται το τρέχον έτος συνεχώς κάτω από το περυσινό, ήδη χαμηλό, επίπεδο του. Η εξέλιξη του οφείλεται στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους, καθώς και για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο επόμενο 12μηνο, που παραμένουν πολύ πιο δυσμενείς απ’ ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.