Έρευνες - Μελέτες

1 στους 5 γονείς θεωρεί το cyberbullying μια ακίνδυνη απειλή

cyberbullying

Τους κινδύνους του cyberbullying υποτιμούν οι γονείς, καθώς περίπου ένας στους πέντε (το 21%) το θεωρεί ως μια ακίνδυνη απειλή. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 8-16 ετών φαίνεται να είναι πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με αυτή την απειλή από τους γονείς τους. Σύμφωνα με την έρευνα GrowingUpOnline - ConnectedKids, μόνο το 13% των παιδιών θεωρεί το cyberbullying μια ακίνδυνη απειλή.

Ωστόσο, το cyberbullying μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την κοινωνικοποίηση των παιδιώνΗ έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab και το ινστιτούτο “iconKids&Youth”, σημειώνει ότι το 16% των παιδιών δήλωσε ότι φοβάται περισσότερο πώς θα πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο σε σχέση με τα offline περιβάλλοντα, ενώ το 50% δήλωσε ότι φοβάται εξίσου τον εκφοβισμό στην πραγματική και την ψηφιακή ζωή.

Η έρευνα προειδοποιεί ότι για την πλειοψηφία των νεαρών θυμάτων της διαδικτυακής παρενόχλησης, οι συνέπειες περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα για την υγεία και την κοινωνικοποίηση. Η έννοια του cyberbullying περιλαμβάνει τον σκόπιμο εκφοβισμό, την παρενόχληση ή/ και την κακοποίηση που τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να υποστούν στο Διαδίκτυο. 

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως μόλις το 4% των παιδιών παραδέχτηκε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο (σε σύγκριση με το 12% στην πραγματική ζωή), σε 7 από τις 10 περιπτώσεις οι συνέπειες ήταν τραυματικές.

Συναισθηματική υγεία
Η έρευνα έδειξε ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο επηρέασε σοβαρά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών. Οι γονείς του 37% των θυμάτων σχολίασαν ότι τα παιδία τους είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Επίσης, στο 30% των περιπτώσεων υπήρξε επιδείνωση στις σχολικές επιδόσεις, ενώ στο 28% των θυμάτων cyberbullying παρατηρήθηκαν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, το 25% των γονέων δήλωσε ότι το cyberbullying είχε διαταράξει τον ύπνο των παιδιών, προκαλώντας μάλιστα εφιάλτες, όπως παρατήρησε το 21%. Ακόμη, το 26% των γονέων παρατήρησε ότι το παιδί του είχε αρχίσει να αποφεύγει την επαφή με άλλα παιδιά, ενώ το 20% ανακάλυψε ότι το παιδί του είχε συμπτώματα ανορεξίας. 

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στατιστικά που δείχνουν ότι το 20% των παιδιών έχει υπάρξει μάρτυρας επιθέσεων διαδικτυακού εκφοβισμού σε άλλα άτομα, ενώ στο 7% αυτών των περιπτώσεων συμμετείχαν ακόμα και τα ίδια. 

Επίσης, η έρευνα αναδεικνύει ότι τα παιδιά συχνά κρύβουν περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού από τους γονείς τους, καθιστώντας το έργο της προστασίας τους ακόμη πιο περίπλοκο, όχι όμως και αδύνατο, ευτυχώς. 

Στο Διαδίκτυο, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν νέα πράγματα, διασκεδάζουν και – δυστυχώς – μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να μιλήσετε με το παιδί σας και να χρησιμοποιείτε λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο μπορεί να σας ειδοποιεί για τυχόν ύποπτες αλλαγές στις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα” αναφέρει η έρευνα.