Έρευνες - Μελέτες

To 1/3 των τραπεζικών εργασιών θα βρίσκεται στο Cloud έως το 2020

cloudcompnew1

Ταχύτατη «επιβίβαση» των τραπεζών στο Cloud αναμένεται την επόμενη τριετία, καθώς –όπως εκτιμάται- έως το 2020 σχεδόν το 1/3 των τραπεζικών εργασιών θα βρίσκονται στο …σύννεφο. Αν και ο τραπεζικός κλάδος έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα από τους πλέον απρόθυμους να υιοθετήσουν λύσεις IaaS (Infrastructure as a Service) σε περιβάλλον δημόσιου cloud, ο ρυθμός εξοικείωσης με την τεχνολογία του «σύννεφου» εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ραγδαία.

Η χρήση του cloud ή του μοντέλου IaaS στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσε να εκτοξευθεί από το μηδέν σήμερα στο 20% -30% τα επόμενα τρία χρόνιαΣύμφωνα με σχετική ανάλυση της Deutsche Bank, η σχέση των μεγάλων τραπεζών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με το Cloud θα εξελιχθεί από ‘πολύ χαλαρή’ σήμερα σε ‘κομβική’ τα επόμενα χρόνια. Οι αναλυτές θεωρούν ως έτος καμπής το 2017, οπότε θα πρέπει να αναμένεται εκρηκτική αύξηση στη χρήση cloud από τις τράπεζες.

Στην ανάλυσή τους τα στελέχη της Deutsche Bank σημειώνουν ότι σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πραγματοποιούν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων δαπανών Πληροφορικής. «Ορισμένες από αυτές τις δαπάνες θα μπορούσαν να στραφούν σύντομα στο Cloud» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Τα εμπόδια που θέτει το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, τα εναπομείναντα ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και τη διαχείριση των πληροφοριών είναι οι κορυφαίοι λόγοι που οι τράπεζες δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τις δημόσιες υπηρεσίες cloud» υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Όπως σπεύδουν να προσθέσουν, πάντως, οι συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις προς τις τράπεζες να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας και να αυξήσουν την ευελιξία των ΙΤ περιβάλλοντός τους τις οδηγεί προς το Cloud. Την ίδια στιγμή, μια σειρά κορυδαίων παρόχων υπηρεσιών δημόσιου cloud, όπως το Amazon Web Services και το Microsoft Azure, έχουν επικεντρωθεί σε θέματα συμμόρφωσης, προκειμένου να παρέχουν στον τραπεζικό κλάδο αξιόπιστες υπηρεσίες Cloud. 

Μερίδιο αγοράς
Η έκθεση της Deutsche Bank, επικαλούμενη τις απαντήσεις των τραπεζικών στελεχών του ΙΤ, αποκαλύπτει ότι σε πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η χρήση του Cloud ή του μοντέλου IaaS θα μπορούσε να εκτοξευθεί από το μηδέν σήμερα στο 20% -30% τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η διείσδυση, σύμφωνα με την ανάλυση της Deutsche Bank, συνιστά έναν πραγματικά αλματώδη ρυθμό ανάπτυξης για την αγορά του Cloud στον τραπεζικό τομέα.

Στην ανάλυσή της, η DB υπογραμμίζει ότι η αύξηση της διείσδυσης των υπηρεσιών public cloud στον τραπεζικό τομέα θα ευνοήσει εταιρείες-παρόχους, που είναι ήδη εγκατεστημένοι και εξειδικευμένοι στη συγκεκριμένη αγορά, όπως η Microsoft και το Azure. Αντίστοιχα οφέλη αναμένουν οι αναλυτές της τράπεζας και για την Amazon, που επίσης έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα.