Έρευνες - Μελέτες

Τουλάχιστον τρία χρόνια κρατά το κινητό του, το 42% των κατόχων smartphone

smartphhan11

Στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν ανήκουν, πλέον, οι εποχές που οι κάτοχοι smartphone άλλαζαν κινητό κάθε ένα ή δύο χρόνια. Πλέον, οι χρήστες κρατούν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ πολλοί δεν αντικαθιστούν το smartphone τους παρά μόνο αν αυτό αχρηστευθεί εντελώς.

Επεκτείνεται ο κύκλος ζωής των “έξυπνων” κινητών - Πολλοί περιμένουν μέχρι τα τηλέφωνα να “πεθαίνουν” πριν την αντικατάστασή τουςΣύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το eMarketer, ο κύκλος ζωής των smartphones επεκτείνεται σταδιακά, καθώς οι περισσότεροι χρήστες περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να αντικαταστήσουν τη συσκευή. 

Συγκεκριμένα, σχεδόν ένας στους δύο (το 42%) κρατά το smartphone του για τρία χρόνια ή και περισσότερο. Μάλιστα, εξ αυτών το 19% δηλώνει ότι αγοράζει καινούρια συσκευή κάθε τρία χρόνια, ενώ το 23% απαντά ότι κρατά τη συσκευή για περισσότερο χρονικό διάστημα από αυτό των τριών ετών.

Υπάρχει ένα 30%, που απαντά ότι αλλάζει συσκευή κάθε δύο χρόνια, ενώ ένα ποσοστό 19% των κατόχων smartphone δηλώνει ότι αγοράζει καινούριο κινητό κάθε χρόνο.

Η επιμήκυνση του χρόνου διακράτησης των συσκευών, σύμφωνα με τους αναλυτές, συνδέεται εν μέρει και με τη διαφοροποίηση της στρατηγικής των παρόχων στο θέμα της επιδότησης για την αγορά συσκευής τα τελευταία χρόνια. 

Αντικαταστάσεις
Αν και οι ερωτηθέντες από την έρευνα (η οποία διενεργήθηκε στην αγορά των ΗΠΑ) απάντησαν ότι είναι πιθανό να κάνουν κάποιου είδους αναβάθμιση της συσκευής τους τα επόμενα χρόνια, δεν απαντούν το ίδιο θετικά στην ερώτηση αν το κάνουν αυτό κάθε χρόνο. Όπως τονίζει το eMarketer, περίπου οι μισοί κάτοχοι iPhone (49%) είπαν ότι σίγουρα η πιθανότατα θα αποκτήσουν νέα συσκευή τον επόμενο ένα χρόνο. Ωστόσο, μόνο το 30% απάντησε ότι γενικά αντικαθιστά σε ετήσια βάση τη συσκευή του. Μεταξύ των κατόχων συσκευών που υποστηρίζουν Android, το 45% σχεδιάζει να αποκτήσει νέο smartphone τους επόμενους 12 μήνες, αλλά μόνο το 31% δηλώνει ότι αγοράζει νέο κινητό κάθε ένα χρόνο. 

Το eMarketer επικαλείται και έρευνα της Gallup (που, επίσης, διενεργήθηκε μεταξύ των κατόχων smartphone στην αγορά των ΗΠΑ), η οποία δείχνει ότι η πλειοψηφία των χρηστών (το 54%) περιμένει μέχρι το παλιό του τηλέφωνο πάψει να λειτουργεί πριν αγοράσει καινούριο. Η έρευνα διαπιστώνει, στο μεταξύ, ότι το ποσοστό εκείνων που αντικαθιστούν τη συσκευή τους με την κυκλοφορία ενός νέου μοντέλου είναι πολύ μικρό και μόλις που αγγίζει το 2%.