Έρευνες - Μελέτες

Το 58% των οργανισμών διεθνώς έχει χρησιμοποιήσει λύσεις Cloud

cloudcomputing

Σε βασικό τμήμα της στρατηγικής μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών διεθνώς τείνει να εξελιχθεί το Cloud. Ήδη σήμερα, περίπου τρεις στους πέντε Οργανισμούς (το 58%) σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν κάνει χρήση λύσεων Cloud (public ή private) για τουλάχιστον μία ή δύο επιχειρησιακές εφαρμογές.

Εντός της προσεχούς διετίας οι παγκόσμιοι οργανισμοί σκοπεύουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στο Cloud κατά 44%Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), που δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία, το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο έναντι του αντίστοιχου πριν από έναν χρόνο, όταν το 24% των Οργανισμών διεθνώς απαντούσε ότι έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία εφαρμογή Cloud.

Πάντως, αν και η υιοθέτηση του Cloud εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς σε διεθνές επίπεδο -σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας- μόνο το 5% των Οργανισμών παγκοσμίως απαντά με βεβαιότητα ότι έχει μια βελτιστοποιημένη στρατηγική για το Cloud.

Η έρευνα της IDC αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι βασική κινητήρια δύναμη για την υιοθέτηση του Cloud παραμένει η βελτίωση της αξιοποίησης των πόρων και της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως, ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές της εταιρείας, αν και η παραγωγικότητα του προσωπικού συνεχίζει να είναι η δύναμη που στηρίζει το Cloud, πλέον αυξάνεται –σε σχέση με προηγούμενες χρονιές- ο αριθμός των επιχειρήσεων και οργανισμών, που αναζητούν στο υπολογιστικό σύννεφο λύσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικής ευελιξίας.

Αυξημένες επενδύσεις
Με δεδομένες τις πιεστικές ανάγκες, που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και οργανισμών, την επόμενη διετία θα πρέπει να αναμένονται αυξημένοι εταιρικοί προϋπολογισμοί για το Cloud. Η μελέτη της IDC διαπιστώνει ότι το 44% των Οργανισμών διεθνώς θα αυξήσουν κατά 44% τις επενδύσεις τους στο Cloud εντός των προσεχών δύο ετών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 70% των αποκαλούμενων “heavy cloud” χρηστών αντιμετωπίζει τη στρατηγική του για το υπολογιστικό σύννεφο υπό τη λογική του "hybrid Cloud". 

Διπλασιασμός
Η IDC έχει εκτιμήσει σε άλλο πρόσφατο report της ότι η αγορά του public cloud θα «τρέξει» έως το 2019 με ρυθμό έξι φορές ταχύτερο από τη συνολική αγορά της Πληροφορικής. Οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να διπλασιαστούν παγκοσμίως έως το 2019, καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση 19,4%, και να φτάσουν στα $141 δις. από $70 δις. το 2015.

Η ανάλυση της IDC για τις υπηρεσίες Public Cloud διαπιστώνει ότι ο τομέας του Software as a Service (SaaS) είναι –και θα παραμείνει- ο κυρίαρχος της αγοράς του cloud computing. Μάλιστα θα εξακολουθήσει να αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα των συνολικών δαπανών για public cloud σχεδόν για το σύνολο της περιόδου έως το 2019.

Έντονα ανοδική αναμένουν οι αναλυτές να είναι και η πορεία των τομέων Infrastructure as a Service (IaaS) και Platform as a Service (PaaS), με την πρώτη κατηγορία να αναπτύσσεται έως το 2019 με μέσο ετήσιο ρυθμό 27% και τη δεύτερη να διευρύνεται κατά 30,6% ετησίως.