Έρευνες - Μελέτες

5,5 εκατ. νέα αντικείμενα θα συνδέονται καθημερινά στο Διαδίκτυο το 2016

technologyproducts

Με ταχύτατους ρυθμούς θα συνεχίσει να διευρύνεται το ψηφιακό σύμπαν, με τις συσκευές και τα αντικείμενα, που έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, να αυξάνονται ραγδαία. Το επόμενο έτος, εκτιμάται ότι το οικοσύστημα του Internet of Things θα αριθμεί 6,4 δις συσκευές και αντικείμενα, τα οποία θα μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Περίπου 6,4 δις συσκευές και αντικείμενα θα μετρά το Internet of Things το 2016Ο προβλεπόμενος αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών και αντικειμένων είναι κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τον όγκο του Internet of Things στα τέλη του 2015. Ο ρυθμός είναι κάτι παραπάνω από καταιγιστικός, καθώς εκτιμάται ότι - εντός του επόμενου έτους - περίπου 5,5 εκατ. νέα αντικείμενα θα συνδέονται στο Διαδίκτυο σε ημερήσια βάση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, η τάση θα παραμείνει ανοδική με την εταιρεία ερευνών να τοποθετεί τον αριθμό των διασυνδεδεμένων στο Internet αντικειμένων στα 20,8 δις το 2020. Οι δε δαπάνες για υπηρεσίες Internet of Things σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέλθουν σε $235 δις το 2016, αυξημένες κατά 22% έναντι του 2015.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο η ζήτηση για υπηρεσίες ΙοΤ από πλευράς επιχειρήσεων, όσο και η αντίστοιχη κινητικότητα, που αναμένεται να επίπεδο ιδιωτικής κατανάλωσης, θα τροφοδοτήσουν το ανοδικό momentum της αγοράς.

Αν και προφανώς τη μερίδα του λέοντος, από πλευράς διασυνδεδεμένων αντικειμένων, θα λάβει ο τομέας των επιχειρήσεων, το IoT σαφέστατα και ακουμπά τον ιδιώτη καταναλωτή. Η Gartner προβλέπει ότι τα διασυνδεδεμένα αντικείμενα για ιδιωτική χρήση θα ανέλθουν 4 δις το 2016, για να φτάσουν τα 13,5 δις το 2020.

Internet of Things Units Installed Base by Category (Millions of Units)

Source: Gartner (November 2015)

Οι επιχειρήσεις
Όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι εταιρείες το Internet of Things, άλλη έρευνα της Gartner δείχνει πως, αν και θεωρούν ότι θα αλλάξει άρδην τις εταιρικές τους δομές, ελάχιστες έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για την ενσωμάτωση του IoT στη στρατηγική τους. Περισσότερες από τέσσερις στις δέκα εταιρείες (ποσοστό 40%) εκτιμούν ότι το Internet of Things θα μετασχηματίσει τη δομή τους, εντός της προσεχούς τριετίας, προσφέροντας, παράλληλα, νέες εναλλακτικές πηγές εσόδων ή και ευκαιρίες για μειώσεις στα κόστη λειτουργίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Gartner, το ποσοστό των εταιρειών που εκτιμούν ότι το IoT θα αλλάξει την επιχειρηματική τους καθημερινότητα σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εκτοξεύεται σε 60%.

Ωστόσο, από τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, που συμμετείχαν στην έρευνα, μία μικρή πλειοψηφία μόνο έχει ήδη δημιουργήσει μια ξεκάθαρη στρατηγική για το IoT. Συγκεκριμένα, μόλις το 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν εγκαινιάσει μια ξεκάθαρη επιχειρηματική στρατηγική αναφορικά με το IoT.