354,5 εκατομμύρια επιθέσεις ξεκίνησαν από online πηγές το 2ο τρίμηνο του 2014
Κανένα σημάδι κόπωσης δεν εμφανίζει το τοπίο των ψηφιακών απειλών, καθώς το 2ο τρίμηνο του 2014, 354,5 εκατομμύρια επιθέσεις ξεκίνησαν από online πηγές, αριθμός μεγαλύτερος κατά 1,3 εκατομμύρια σε σχέση με το 1ο τρίμηνο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Lab, ενώ, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, τα mobile κακόβουλα λογισμικά ανερχόταν σε σχεδόν 300.000 δείγματα, το 2ο τρίμηνο, η συλλογή αυξήθηκε κατά 65.000 νέα κακόβουλα προγράμματα. Μάλιστα, οι developers κακόβουλου λογισμικού για φορητές συσκευές δεν εστιάζουν, πλέον, μόνο στην πλατφόρμα του Android, καθώς έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν και λειτουργίες του λειτουργικού iOS.
Επιπρόσθετα, το 2ο τρίμηνο του 2014, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με τραπεζικό malware σε 927.568 υπολογιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάιο σημειώθηκε αύξηση 36,6% γι’ αυτές τις επιθέσεις σε σχέση με τον Απρίλιο. Στην ίδια περίοδο, εντοπίστηκαν 2.033 mobile τραπεζικά Trojans. Από τις αρχές του 2014, ο αριθμός τους έχει τετραπλασιαστεί. Κατά τον τελευταίο χρόνο (από τον Ιούλιο του 2013), μάλιστα, ο αριθμός αυτών των προγραμμάτων έχει αυξηθεί 14,5 φορές.
Επιπλέον, μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2014, η Kaspersky Lab δημοσίευσε έκθεση σχετικά με μια εκστρατεία τραπεζικής απάτης, η οποία οδήγησε στην κλοπή €500.000 από 190 θύματα σε μία μόλις εβδομάδα. Κατά την ίδια περίοδο, ξεχώρισε και η εμφάνιση του πρώτου mobile κρυπτογραφητή, που βρέθηκε να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, ο οποίος πωλείται $5.000 στη μαύρη αγορά και έχει ήδη “μολύνει” 2.000 συσκευές σε 13 χώρες, σε διάστημα μικρότερο τους ενός μήνα.
Κρυπτογράφηση
Συνολικά, οι πρώτοι έξι μήνες του έτους έδειξαν ότι η κρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών smartphone έχει εξελιχθεί. Οι εγκληματίες βγάζουν χρήματα με τη χρήση μεθόδων, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τους χρήστες PC.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μεγάλα χρηματικά ποσά, μεταξύ εκείνων που πραγματοποιούν τέτοιου είδους επιθέσεις, είναι προφανές. Αυτό το γεγονός αντανακλάται και στην απότομη αύξηση (14,5 φορές) του αριθμού των τραπεζικών Trojans μέσα σε περίοδο ενός έτους.
Επιπλέον, το Μάιο, η Kaspersky Lab ανακάλυψε τον πρώτο mobile κρυπτογραφητή, που κυκλοφορεί ανοιχτά στο Διαδίκτυο. Με την ονομασία Pletor, το πρόγραμμα αυτό κλειδώνει το τηλέφωνο για “προβολή απαγορευμένου πορνογραφικού περιεχομένου”, κρυπτογραφεί την κάρτα μνήμης του smartphone και απαιτεί - μέσω μηνύματος στην οθόνη - λύτρα από τον ιδιοκτήτη της.
Εξέλιξη των ransomware
Το 2ο τρίμηνο παρατηρήθηκε η εξέλιξη των προγραμμάτων ransomware, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να εμφανίζει ενεργή ανάπτυξη. Στις αρχές Ιουνίου, η Kaspersky Lab εντόπισε μία νέα τροποποιημένη εκδοχή του Svpeng, ενός κακόβουλου προγράμματος που στοχεύει, κυρίως, χρήστες στις ΗΠΑ. Το Trojan αυτό κλειδώνει τα τηλέφωνα και απαιτεί $200 για να τα ξεκλειδώσει.
Τέλος, το εξεταζόμενο διάστημα εντοπίστηκαν 60 εκατομμύρια μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα (scripts, σελίδες web, exploits, εκτελέσιμα αρχεία, κ.λπ.). Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2014.
© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014