Έρευνες - Μελέτες

Η μεταβλητότητα επέστρεψε στις παγκόσμιες αγορές τον Ιούλιο: Υπερ-αποδόσεις για τις αναδυόμενες οικονομίες

helex

Υπερ-αποδόσεις έναντι των αναπτυγμένων οικονομιών παρείχαν οι αναδυόμενες αγορές τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Ο δυναμισμός των αναδυόμενων αγορών αποδίδεται από τους αναλυτές, σε μεγάλο βαθμό, στην απότομη άνοδο της αγοράς της Κίνας, καθώς οι δείκτες για τη Λατινική Αμερική και τη Ρωσία μάλλον επιβάρυναν το δείκτη στο σύνολο του.



Ειδικά σε ό,τι αφορά στην κινεζική οικονομία, σύμφωνα με την ανασκόπηση των αγορών της JPMorgan Asset Management για τον Ιούλιο του 2014, φαίνεται ότι έφθασε στα κατώτατα επίπεδα της, μετά από την ανακοίνωση για οικονομική ανάπτυξη 7,5% κατά το 2ο τρίμηνο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι και πλέον ανακάμπτει.

Η επενδυτική ψυχολογία ως προς τη συγκεκριμένη χώρα βελτιώθηκε, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, χάρη στα μικρά κίνητρα που δόθηκαν, τη μείωση των περιορισμών στην αγορά ακινήτων και την ανάκαμψη των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως. Μάλιστα, ο δείκτης MSCI China κατέγραψε άνοδο 8% τον Ιούλιο.
Πάντως, σε γενικές γραμμές και σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια οικονομία, η μεταβλητότητα επανήλθε στις αγορές τον Ιούλιο, καθώς πολλοί ήταν οι παράγοντες, που επέτειναν τη νευρικότητα, μεταξύ αυτών οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας.

Σταθερή η ευρωζώνη
Η οικονομία της ευρωζώνης, όπως αναφέρει η ανασκόπηση, εξακολούθησε να κινείται σε θετική κατεύθυνση, σταθερά αν και αργά. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της περιοχής αυξήθηκε στο 54,0 τον Ιούλιο, διατηρούμενος χωρίς δυσκολία υψηλότερα από τα επίπεδα, που σηματοδοτούν επέκταση της οικονομίας, αν και τα στοιχεία για τις επιμέρους χώρες δεν ήταν όλα εξίσου ενθαρρυντικά.
Η έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό επισήμανε μια βελτίωση τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση πιστώσεων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εταιρεία, το επίπεδο αύξησης των πιστώσεων στην ευρωζώνη είναι τραγικά χαμηλό και καθώς τα αποτελέσματα της συνολικής εκτίμησης της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν μετά από κάποιους μήνες, είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει απότομη αύξηση της πιστωτικής δραστηριότητας.

Ο πληθωρισμός διατηρείται σαφώς χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ και τον Ιούλιο μειώθηκε στο 0,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρσι.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν λαμβάνει υπόψη τα τρόφιμα και την ενέργεια που συνιστούν ασταθή στοιχεία του δείκτη τιμών, παρέμεινε αμετάβλητος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θετικά για την ΕΚΤ θα λειτουργήσει και η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ, καθώς αμβλύνει εν μέρει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων νομισματικής χαλάρωσης στο άμεσο μέλλον.

Ο παράγων Ρωσία
Πάντως, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, τα καλύτερα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης αντισταθμίστηκαν από τις εξελίξεις στο θέμα της Ρωσίας. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η Γερμανία επλήγη περισσότερο εν συγκρίσει με τις περισσότερες αγορές, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κυρώσεις αναμένεται να επιφέρουν μια περιορισμένης έκτασης -αλλά ανεπιθύμητη - επιβάρυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς ο πλήρης αντίκτυπος, ο οποίος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της εφαρμογής των κυρώσεων.
Στο μεταξύ, η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε το 2ο τρίμηνο με επέκταση 4% σε ετησιοποιημένη βάση. Τα επίσημα στοιχεία ήταν αυξημένα λόγω της εκ νέου ανάπτυξης των αποθεμάτων. Οι καλύτερες σφυγμομετρήσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης υποδεικνύουν ότι η σημερινή δυναμική λογικά θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους.

Νατάσα Φραγκούλη