Η αγορά των Big Data μεγαλώνει: Στα $41,5 δις ο τζίρος έως το 2018, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 26,4%
Σε μια αγορά με ταχύτατη ανάπτυξη εξελίσσεται αυτή των τεχνολογιών και υπηρεσιών, που σχετίζονται με τα Big Data, η οποία αναμένεται έως το 2018 να υπερβεί τα $41,5 δις, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 26,4% κατά μέσο όρο. Μάλιστα, η αγορά των Big Data, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η International Data Corporation (IDC), θα “τρέξει” έως το 2018 με ρυθμό κατά έξι φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τη συνολική αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πάντως, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα παραμείνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του κλάδου των ΤΠΕ έως το 2018, παρατηρούν ότι κάποια επιμέρους τμήματα των Big Data έχουν αρχίσει, ήδη, να δείχνουν μία σχετική επιβράδυνση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι υποδομές Big Data θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τη “μερίδα του λέοντος” της αγοράς, με μερίδιο 48,2% για το τρέχον έτος.
Σε επίπεδο πρωταγωνιστών, αν και οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στις επενδύσεις Big Data, όπως διαπιστώνει η IDC, ο υπόλοιπος πλανήτης επιταχύνει τον βηματισμό του. Για παράδειγμα η περιοχή EMEA (Europe, Meadle East, Africa) και η περιοχή Ασίας -Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) ελέγχουν ποσοστό σχεδόν 45% της αγοράς υποδομών, λογισμικού και υπηρεσιών των Big Data.
Η ανάπτυξη της αγοράς των Big Data, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται ότι θα δώσει μια νέα ώθηση στην αγορά εργασίας, καθώς, εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις, που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, στηριζόμενες στις γνώσεις που βασίζονται σε δεδομένα, γνωρίζουν αύξηση παραγωγικότητας κατά 56%.
Τι κάνει η Ευρώπη
Η Ε.Ε. επιχειρεί και αυτή να διεκδικήσει μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των Big Data, ώστε να είναι παρούσα στις εξελίξεις, που αφορούν αυτήν την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά στη σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για τα Big Data, η οποία θα χρηματοδοτεί ιδέες, που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού σε τομείς, όπως η εξατομικευμένη ιατρική και η διακίνηση τροφίμων.
Επίσης, δρομολογείται η δημιουργία ενός "φυτωρίου" Big Data, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ορίζοντας 2020", ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να δημιουργήσουν αλυσίδες εφοδιασμού, βασιζόμενες στα δεδομένα και στο cloud. Επίσης, υπάρχει πρόταση νέων κανόνων για την "ιδιοκτησία" δεδομένων και την ευθύνη παροχής δεδομένων, όσον αφορά data που συγκεντρώνονται μέσω του "Διαδικτύου των Πραγμάτων".
Εξάλλου, η Επιτροπή δρομολογεί την κατάρτιση προτύπων δεδομένων και εντοπισμό των ενδεχόμενων κενών, καθώς και τη δημιουργία μιας σειράς κέντρων αριστείας με απεριόριστη υπολογιστική ικανότητα, με στόχο την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με ειδίκευση στα δεδομένα στην Ευρώπη.
Τέλος, εξετάζεται η δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων επεξεργασίας δεδομένων σε διάφορα κράτη - μέλη.
Τι είναι τα Big Data
Τα Big Data επιτρέπουν στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από το σύνολο των πληροφοριών τους - τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών - σε πραγματικό χρόνο. Παράγουν εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία λήψης αποφάσεων και - ως αποτέλεσμα - καινοτόμους τρόπους για την προσφορά υπηρεσιών στους πελάτες και την κοινωνία
Νατάσα Φραγκούλη