Συνεχίστηκε το 2ο τρίμηνο η πτώση του κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα βρέθηκε, το 2ο τρίμηνο του 2014, ο κύκλος εργασιών στον τομέα των Υπηρεσιών στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, με την εικόνα, ωστόσο, να είναι θετικότερη σε σχέση με τις μειώσεις ένα χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης του κύκλου εργασιών στον τομέα των Υπηρεσιών στη μεν Πληροφορική υποχώρησε κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, όταν, ωστόσο, είχε μειωθεί κατά 11% έναντι του 2012. Στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών η μείωση το φετινό 2ο τρίμηνο ήταν κατά 7,1%, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013 η πτώση που καταγραφόταν ήταν 12,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο τζίρος στην πλειονότητα των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Υπηρεσιών, κινήθηκε πτωτικά κινήθηκε κατά το 2ο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ειδικότερα, μείωση 37,6% καταγράφηκε στο δείκτη κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις, διοικητικών δραστηριοτήτων γραφείου και στις υπηρεσίες δραστηριοτήτων υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις, πτώση 37% στις εταιρείες δραστηριοτήτων αρχιτεκτόνων και μηχανικών και συναφών δραστηριοτήτων παροχής τεχνικών συμβουλών, 13,6% στις επιχειρήσεις επεξεργασίας δεδομένων και δραστηριοτήτων παροχής πληροφόρησης και 9,2% στις εταιρείες νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων.
Επίσης, πτωτικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών στους τομείς της διαφήμισης, έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων κοινής γνώμης (8%), δραστηριοτήτων σχετικών µε την απασχόληση (5%) και δραστηριοτήτων σχετικών µε την παροχή προστασίας και τη διενέργεια έρευνας (2%).
Εξαιρέσεις
Στα φωτεινά παραδείγματα του τριμήνου ανήκουν οι κλάδοι, όπου καταγράφηκε αύξηση του ο δείκτης κύκλου εργασιών στις Υπηρεσίες. Πρόκειται για τους τομείς των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (14,6%), εκδοτικών δραστηριοτήτων (13,6%), δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών διαχείρισης (9%) και ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων (0,9%),
Απασχόληση
Στο μεταξύ, μείωση των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο κατά 0,8% το 2ο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε, επίσης, χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Πάντως, Ο Γενικός Δείκτης Απασχολουμένων Ατόμων στο Λιανικό Εμπόριο, σε σύγκριση µε το 1ο τρίμηνο του 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 1,1%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών διατροφής παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%, ενώ ο δείκτης της ομάδας καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής και καυσίμων παρουσίασε αύξηση κατά 0,9%.
Νατάσα Φραγκούλη