Έρευνες - Μελέτες

Rebound της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2ο τρίμηνο - Μόλις στο -1,7% η πτώση - Οι πρωταγωνιστές

internetspeed_mΣημάδια ανάκαμψης, αν και παραμένει σε αρνητικό πρόσημο, εξέπεμψε το 2ο τρίμηνο η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία μειώθηκε κατά 1,7%, σε ετήσια βάση, ανερχόμενη σε 74,4 εκατ. τεμάχια. Το οριακά αρνητικό ποσοστό συνιστά τις μικρότερες απώλειες της “ασθμαίνουσας” αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το 2ο τρίμηνο του 2012.Η - τηρουμένων των αναλογιών - θετική πορεία του κλάδου οδηγεί τους αναλυτές της International Data Corporation (IDC), η οποία δημοσιοποίησε και τα σχετικά στοιχεία, να κάνουν λόγο για ανάκαμψη της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση δε, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της IDC για το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η εξέλιξη αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές, που προέβλεπαν πτώση κατά 7,1%.
Αν και οι αναλυτές δεν αναθεωρούν επί τα βελτίω την πρόβλεψη τους για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, σπεύδουν να προσθέσουν ότι η τελική απόδοση της χρονιάς θα είναι πιο κοντά στο “σημείο μηδέν” παρά στην πρόβλεψη - του Μαΐου – για μείωση κατά 6%.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους τμήματα της αγοράς, διαπιστώνονται ενδείξεις σημαντικής αναθέρμανσης των πωλήσεων σταθερών υπολογιστών, για επαγγελματική χρήση, ενώ και η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που προορίζονται για καταναλωτές, εξελίχθηκε δυναμικότερα του αναμενόμενου σε πολλές αγορές.

Δυναμικά η Ευρώπη
Οι περιοχές του πλανήτη με τη μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που επέδειξαν ισχυρότατους ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που απηχεί τη γενικότερη αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος στις εν λόγω γεωγραφικές ζώνες.
Για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), η ανάλυση της IDC δείχνει μια πολύ θετική επίδοση για το 2ο τρίμηνο του 2014, με τους υπολογιστές που προορίζονται για ιδιώτες καταναλωτές, αλλά και αυτούς για επαγγελματική χρήση να βελτιώνονται αμφότεροι. Θετική επίδραση στην αγορά εκτιμάται ότι είχαν και οι ανανεώσεις μηχανημάτων, λόγω της λήξης υποστήριξης των Windows XP.
Στην ίδια κατηγορία, των χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα συμπεριλαμβανόταν και η Ιαπωνία, η οποία τελικά υστέρησε, εξαιτίας των πρόσφατων φορολογικών μέτρων.
Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις υπολογιστών στις αναδυόμενες αγορές ήταν, μάλλον, συγκρατημένες, τάση που, επίσης, αντικατοπτρίζει τις ασταθείς πολιτικές και οι οικονομικές συνθήκες στις συγκεκριμένες χώρες.

Οι κατασκευαστές
Σε επίπεδο κατασκευαστών, η πλειοψηφία των μεγάλων ομίλων “είδε” το 2ο τρίμηνο του έτους δυναμικά ποσοστά ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι η αγορά παραμένει εξόχως ανταγωνιστική, ενώ οι πέντε βασικοί παίκτες της αγοράς πέτυχαν - κατά μέσο όρο - ετήσιες αυξήσεις 9,8%, στον αντίποδα, η υπόλοιπη αγορά μειώθηκε κατά 18,5%, το 2ο τρίμηνο του έτους.
Στην πεντάδα των ισχυρών της αγοράς, η κινεζική Lenovo εδραίωσε την κυριαρχία της ως ο “Νούμερο 1” κατασκευαστής, πετυχαίνοντας ανάπτυξη 15,1%, μερίδιο αγοράς 19,6% (από 16,7% ένα χρόνο νωρίτερα). Ο αμερικανικός κολοσσός της HP διατήρησε τη δεύτερη θέση, καταγράφοντας άνοδο πωλήσεων κατά 10,2% (το υψηλότερο ποσοστό που πέτυχε η εταιρεία από το 2ο τρίμηνο του 2010) και μερίδιο αγοράς 18,3% από 16,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (Πίνακας).
Στην τρίτη θέση, μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών παγκοσμίως, βρέθηκε η Dell, που βελτίωσε τις πωλήσεις της κατά 13,2% σε σχέση με πέρσι, πετυχαίνοντας μερίδιο 14% από 12,2% την ίδια περίοδο του 2013. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Acer, που είδε, ωστόσο, αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και μερίδιο αγοράς 8,2% από 8,3% πέρσι και η ASUS με ανάπτυξη 3,3% και μερίδιο 6,2% από 5,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Top 5 Κατασκευαστές, Πωλήσεις Υπολογιστών παγκοσμίως, 2ο τρίμηνο 2014 (προκαταρκτικά στοιχεία), Πωλήσεις σε εκατ. τεμάχιαΠηγή
: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, 9 Ιουλίου 2014

Σημείωση:
Μερικές από τις εκτιμήσεις της IDC προηγούνται των χρηματοοικονομικών εκθέσεων κερδών. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν πωλήσεις στα κανάλια διανομής ή τελικούς χρήστες. Οι πωλήσεις υπολογίζονται σύμφωνα με τον κατασκευαστή/σήμα με το οποίο πωλούνται. Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν: Desktops , Portables , Ultraslim Notebooks , Chromebooks και σταθμούς εργασίας και δεν περιλαμβάνουν handhelds , x 86 Servers και Tablets (π.χ. iPad , ή tablets με αποσπώμενα πληκτρολόγια, που λειτουργούν με Windows ή Android ). Τα δεδομένα για όλους τους προμηθευτές αναφέρονται σε ημερολογιακές περιόδους.


Νατάσα Φραγκούλη