Έρευνες - Μελέτες

Την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δώδεκα μηνών κατέγραψε η παγκόσμια ευρυζωνική αγορά το 1ο τρίμηνο του 2014

broadnew1_293

Με ρυθμούς της τάξης του 1,9% "έτρεξε" η παγκόσμια ευρυζωνική αγορά το 1ο τρίμηνο του 2014, που συνιστά την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δώδεκα μηνών. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2014, η διεθνής αγορά αριθμούσε 690 εκατ. σταθερές ευρυζωνικές γραμμές, αυξημένη κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και είχε σημειωθεί οριακή μόνο διεύρυνση της αγοράς κατά 0,4%.
 

Σύμφωνα με την εταιρεία Point Topic, από την οποία προέρχονται και οι σχετικές προβλέψεις, η παγκόσμια ευρυζωνική αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά τη διετία 2014 - 2015, με τις περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής να καθοδηγούν το ανοδικό σπιράλ. 

Ένα σημαντικό ορόσημο για τη διεθνή ευρυζωνική αγορά, το 1ο τρίμηνο του 2014, αποτέλεσε το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, το μερίδιο των συνδέσεων τεχνολογίας χαλκού έπεσε ποσοστιαία κάτω από το 50% των συνολικών σταθερών ευρυζωνικών γραμμών. Τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο δείχνουν ότι, παρά το γεγονός ότι ο χαλκός παραμένει η κυρίαρχη τεχνολογία στην ευρυζωνική αγορά πολλών χωρών, με τα μερίδια του βρίσκονται σε συνεχή πίεση, με τις τεχνολογίες οπτικής ίνας να είναι εκείνες που επωφελούνται ανεβάζοντας τα δικά τους ποσοστά.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της ζήτησης για ευρυζωνικές συνδέσεις – διεθνώς - καταγράφηκαν στην Αφρική, όπου ο σχετικός ρυθμός ανάπτυξης υπερέβη το 5%. Η ισχυρή ζήτηση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, αν και οι αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την προσβασιμότητα στο δίκτυο σταθερής ευρυζωνικότητας και την ποιότητα των υποδομών.

Εκτιμήσεις Η Point Topic προβλέπει ότι οι συνολικές ευρυζωνικές γραμμές θα διαμορφωθούν σε 990 εκατ. έως το 2020 από 750 εκατ., που είναι η πρόβλεψη για το τρέχον έτος. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι υπάρχει ευκαιρία να τονωθεί η ευρυζωνικότητα διεθνώς, υπό την προϋπόθεση ότι οι παγκόσμιοι “παίκτες” της αγοράς θα “τρέξουν” τα επενδυτικά πλάνα προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά στις ώριμες αγορές.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του ο 2013 ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων διαμορφώθηκε σε 678,6 εκατ. διεθνώς. Από τις επιμέρους αγορές του πλανήτη, η Ευρώπη ήταν εκείνη που εμφάνισε το 2013 τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, με την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού να εμφανίζει, επίσης, σημαντική πρόοδο.

Η Point Topic διαπιστώνει ότι και το 2013 το προβάδισμα μεταξύ των διαφορετικών τεχνολογιών πρόσβασης στο διαδίκτυο είχαν αυτές, που στηρίζονται στο χαλκό (DSL, ADSL και ADSL2+), αν και το ποσοστό τους βαίνει μειούμενο. Την ίδια στιγμή, οι τεχνολογίες, που στηρίζονται στην οπτική ίνα, σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, αρχίζουν να βρίσκονται ολοένα και πιο ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών διεθνώς.

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014